Economia 08/11/2012

Draghi deixa la decisió de demanar el rescat "completament en mans d'Espanya"

El president del Banc Central Europeu manté els tipus d'interès al mínim històric del 0,75%. Reitera la condicionalitat del programa de compra de bons

Dani Sánchez Ugart
3 min
El president del BCE, Mario Draghi, després de la reunió de tipus d'aquest dijous / REUTERS

BarcelonaEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha reiterat aquest divendres que l'organisme està "preparat" per dur a terme les compres de deute sobirà dels països que ho demanin, i ha declinat comentar la possibilitat Espanya la demani: "Està completament en mans d'Espanya i del govern". El banquer ha destacat que la compra d'aquest tipus de bons d'Itàlia i Espanya, per part d'inversors estrangers, han millorat, per tant "han millorat les condicions dels mercats".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i així, el BCE "no està satisfet en absolut" amb aquestes condicions. Per això, la prioritat és "redreçar-les" i això no només s'aconsegueix amb la compra de bons, "hi ha molts altres mecanismes", ha afegit. Respecte les declaracions de Mariano Rajoy, que va dir fa uns dies que només valdria la pena demanar el rescat si la prima de risc baixa fins als 200 punts, Draghi ha dit que no poden "assegurar per avançat" l'impacte de les compres de bons.

A més, el banquer ha volgut reiterar la condicionalitat del programa. "Si la pregunta és si pot haver-hi OMT [sigles del programa], la resposta és no", ha dit el banquer a una periodista.

Itàlia i Espanya es troben en la situació que estan per "errors i omissions polítiques anteriors i han de ser corregides", ha dit. "Les reformes són inevitalbles" i "és essencial que els governs segueixin fent ajustos fiscals i facin la reestructuració bancària", ha alertat Draghi, que ha considerat que l'economia no dóna senyals de millora fins a finals d'any, i que l'any vinent el creixement serà dèbil, tal com va anunciar ahir la Comissió Europea. Aquestes previsions "afectaran les que farà el BCE al desembre, segons va admetre Draghi. Per això va demanar "accions polítiques", com la reforma laboral, per millorar la mobilitat i la flexibilitat del mercat laboral en tota l'eurozona. Tot i així, els esforços de consolidació "estan donant fruits", segons el banquer.

La inflació es frenarà

En la roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern de l'organisme, en què s'han deixat invariables els tipus d'interès, el banquer italià ha explicat que hi ha hagut una reducció al crèdit al sector privat, especialment pel menor nombre de préstecs a empreses, mentre que els crèdits a les famílies es van mantenir.

Segons les previsions del BCE, la inflació se situarà per sobre del 2% en algunes àrees, però és "transitori", i en el mitjà termini es mantindran per sota d'aquesta cota durant l'any que ve, segons Draghi, que ha dit que el rendiment econòmic serà dèbil, però estarà estimulat per la política monetària.

Es manté el mínim del 0,75%

El consell de govern del BCE ha decidit mantenir els tipus d'interès al mínim històric del 0,75%. En la reunió s'ha decidit deixar també immòbils la rendibilitat de la facilitat de crèdit i de dipòsit, al 1,5% i al 0%, respectivament. Segons el president, ni tan sols s'ha discutit una rebaixa, però no ha descartat que pugui arribar en el futur.

L'organisme ha retallat tres vegades els tipus des que l'italià Mario Draghi va assumir-ne la presidència. A més, el banquer ha impulsat la liquiditat il·limitada per als bancs de l'eurozona fins en dues ocasions i va anunciar al setembre un programa de compra de deute en el mercat secundari per als països que demanin un rescat, malgrat les pressions d'Alemanya en contra de la mesura.

El Banc d'Anglaterra també ha decidit avui mateix mantenir els tipus d'interès al mínim històric del 0,75%.

stats