CRISI DEL DEUTE
Economia 07/08/2011

El BCE també es reuneix avui d'urgència, amb Itàlia en el punt de mira

El Banc Central Europeu discutirà l'abast de l'escalada de la prima de risc a Itàlia i Espanya, i la possibilitat de començar a comprar bons del país veí quan demà obrin els mercats

REDACCIÓ i AGÈNCIES
2 min

BarcelonaEl Banc Central Europeu (BCE) va fer la seva reunió de política monetària dijous. Hi va prendre diverses decisions: mantenir els tipus d'interès a la zona euro a l'1,5%, i donar liquiditat il·limitada als bancs, i va deixar entreveure que no compraria bons d'Itàlia ni d'Espanya per calmar els mercats. D'aquesta última decisió se'n podria desdir aquesta tarda, quan està previst que el consell de l'entitat monetària mantingui una videoconferència per parlar sobre l'abast de la crisi del deute a Europa i de les possibles conseqüències de la rebaixa del ràting del deute dels Estats Units per part de Standard & Poor's.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El BCE podria acabar decidint aquesta mateixa tarda la possibilitat de comprar bons italians demà al matí quan obrin els mercats, per intentar reduir la pressió sobre el deute dels països perifèrics de la zona euro. Itàlia ha guanyat, en els últims dies, la primera posició en la classificació de països de la zona amb més possibilitats de necessitar ajuda econòmica de la Unió Europea.

El cas és que divendres, el primer ministre italià, Silvio Berlusconi, va anunciar que avançaria la posada en marxa dels ajustos compromesos, per tal d'intentar assolir l'equilibri pressupostari el 2013, és a dir, un any abans del que estava previst.

També en aquest sentit, ahir Alemanya va alçar la veu. Els economistes del consell assessor d'Angela Merkel van explicar al setmanari Der Spiegel que les necessitats financeres d'Itàlia són massa grans perquè la UE se'n faci càrrec. Aquests experts consideren que no n'hi ha prou amb el fons de rescat europeu per rescatar el veí, i afegeixen que si es tripliquessin els diners que actualment hi ha en el mecanisme d'ajuda europeu, tampoc n'hi hauria prou per salvar Itàlia.

stats