Economia 03/01/2012

Ballesteros planteja una reducció del 20% en l'estructura de personal de l'ajuntament de Tarragona durant aquest mandat

Preveu disminuir la plantilla en 103 persones (10%) a través d'amortitzacions, jubilacions no renovades i la no pròrroga d'alguns contractes temporals. El Concurs de Focs Artificials i el Festival Dixieland només es faran si hi ha patrocinadors

Acn
4 min

TarragonaL'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, planteja una reducció del 20% de l'estructura municipal aquest mandat, la qual cosa es traduirà aquest any 2012 en una reducció del 10% de la plantilla i un estalvi de 3,5 milions en despeses de personal. Així ho ha anunciat durant la presentació de les línies bàsiques del pressupost municipal per aquest any, que també preveu la venda de patrimoni i la fusió d'empreses municipals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l'àmbit cultural i de festes, la retallada també serà significativa. Esdeveniments de renom com ara el Concurs de Focs Artificials i el Festival Dixieland només es faran si hi ha patrocinadors.

L'alcalde vol aprovar els comptes en dues o tres setmanes amb el suport de tots els grups de l'oposició.

Josep Fèlix Ballesteros ha presentat aquest dimarts a la tarda les línies bàsiques del pressupost municipal del 2012, i ha manifestat la intenció que aquests siguin uns comptes "d'unitat" i que tinguin el suport de tots els grups municipals del consistori, amb qui ja s'han iniciat contactes per tal d'arribar a un consens. "De moment la receptivitat dels portaveus és bona i crec que hi ha terreny abonat per intentar arribar a un acord", ha assegurat.

Ballesteros planteja aprimar l'estructura administrativa i incrementar l'ocupació i la promoció de la ciutat per crear riquesa, per la qual cosa prioritzarà les despeses que en generin. L'alcalde ha reconegut que el pressupost "estarà marcat per una important contenció de la despesa, serà auster i realista" que haurà de compensar la davallada d'ingressos de 2011 (de 7 milions), i s'ha mostrat confiat que la recuperació del turisme, el comerç, la indústria o el coneixement seran claus per sortir millor de la crisi.

Reducció del 10% de la plantilla municipal

Una de les principals mesures que planteja l'equip de govern socialista és la reducció de 3,5 milions en la despesa de personal (un 7,55% menys), mitjançant la disminució de la plantilla en 103 persones (el 10%) a través d'amortitzacions, jubilacions no renovades i la no pròrroga d'alguns contractes temporals. A més, es preveuen eliminar les hores extraordinàries i no es cobriran baixes. També es revisaran els plusos dels alts càrrecs i s'eliminarà part dels plusos de productivitat. L'objectiu és elaborar un pla de millora administrativa per tal de reduir l'estructura en un 20% en quatre anys, "sense perdre eficàcia ni servei", segons Ballesteros.

Menys despeses de protocol, de publicitat i retallada a l'Oficina del Síndic

L'alcalde també ha detallat que la partida de protocol "quedarà pràcticament a zero", i que la de publicitat tindrà una disminució "dràstica". Ballesteros també ha reconegut que la partida destinada al Síndic de Greuges Municipal es reduirà, tot i que es mantindrà la figura. D'altra banda, l'ajuntament preveu impulsar un pla d'estalvi energètic en els edificis municipals, com ara en els equipaments esportius.

El Concurs de Focs Artificials i el Festival Dixieland, només si hi ha patrocinadors

Ballesteros ha anunciat un "canvi de model" en l'àmbit de cultura i festes que prioritzarà aquelles activitats que generin un retorn econòmic i ocupació a la ciutat. Així doncs, hi haurà una disminució generalitzada del pressupost de tots els esdeveniments. Pel que fa al Concurs de Focs Artificials i el Festival Dixieland, només es mantindran si hi ha finançament privat per mitjà de patrocinadors, "sinó quedaran congelats".

En el cas de les festes majors de Sant Magí i Santa Tecla, l'ajust podria arribar al 50% mitjançant una petita disminució del nombre de dies de festivitat, garantint, això sí, "l'estructura i la part més tradicional". També s'optarà per organitzar més espectacles de pagament i s'eliminaran espectacles "reiteratius" o que es facin més d'una vegada. Pel que fa al festival romà Tarraco Viva, Ballesteros ha garantit que es mantindrà, amb un ajust important, així com el concurs de castells, que podria ser "més auster".

"Només es mantindran les subvencions compromeses jurídicament"

L'alcalde ha explicat que el consistori només mantindrà aquelles subvencions que té compromeses jurídicament. En el cas d'entitats veïnals, es reduiran les aportacions que fins ara s'utilitzaven per a dinars socials, festes o que no estiguin destinades a activitats d'interès. Els convenis culturals, per la seva banda, se substituiran per contractes per activitats relacionades amb la capitalitat de la Cultura Catalana 2012.

Pel que fa a les subvencions a entitats esportives, de moment es buscarà complir els compromisos vigents i s'estudiaran a la baixa per la pròxima temporada. En el cas dels clubs d'elit professionals, l'alcalde defensa que les entitats han de dependre, cada cop més, dels seus propis ingressos i dels patrocinadors privats.

Fusió d'empreses municipals, venda de patrimoni i finalització d'obres ja començades

El consistori vol fusionar les empreses municipals de Mitjans de Comunicació, Desenvolupament Econòmic i el Patronat Municipal de Turisme, per estalviar 1 milió l'any 2013 amb l'objectiu de reduir estructura. Pel que fa a l'Empresa Municipal de Transports, reduirà el pressupost aquest any en 2,5 milions i, de cara al 2013, en 3 milions més que enguany.

Ballesteros ha reiterat la voluntat de vendre patrimoni per tal d'eixugar el deute municipal. L'equip de govern aposta per un model de recerca d'inversors, així com de dotació i creació de concessions que aportin ingressos al consistori alhora que presten servei. L'alcalde també ha garantit que les inversions iniciades o compromeses tiraran endavant. Són el Mercat Central, el Teatre Tarragona, l'Escola Oficial d'Idiomes, la Tabacalera, la Comissaria de la Guàrdia Urbana i dues llars d'infants.

Augment de les partides de seguretat i mobilitat

L'equip de govern aposta per mantenir l'esforç en atenció social, tot i que Ballesteros ha reconegut que alguns serveis com l'assistència domiciliària i la familiar s'hauran de reduir. S'incrementarà l'aportació econòmica en plans d'ocupació, ja siguin propis o els que convoqui la Generalitat, i s'augmentaran, tot i que de forma discreta, les partides de seguretat ciutadana, mobilitat, protecció civil i reorganització administrativa. A més, Ballesteros ha assegurat que es mantindrà l'esforç en ensenyament.

Crítiques a la Generalitat per l'ajornament de l'obertura de la presó a El Catllar

Després que el delegat del Govern a Tarragona, Joaquim Nin, assegurés aquest dilluns en una entrevista a Tarragona Ràdio que la nova presó de Mas d'Enric, a El Catllar, no obrirà portes aquest any 2012, Ballesteros ha dit que és "lamentable" que la Generalitat no tiri endavant les obres que té en marxa. "Nosaltres també en tenim però les acabem, tot i que seria molt fàcil deixar-les en un calaixet", ha dit.

stats