El Banc d’Espanya alerta de l’augment de crèdits al consum

Adverteix de la “relaxació” de criteris per concedir-ne

Els bancs estan abaixant la guàrdia. El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va advertir ahir el sector bancari que s’està observant una “indeguda relaxació” dels criteris a l’hora de concedir crèdits al consum, un dels productes més rendibles per a les entitats. Hernández de Cos va explicar que la concessió d’aquest tipus de crèdits s’està accelerant a un ritme elevat –està creixent entre un 15% i un 20% respecte a l’any passat– i també augmenta, va assegurar, la morositat associada a aquest producte.

“No podem oblidar que la recerca de negocis rendibles no es pot fer a costa de la necessària vigilància de la concessió de crèdits”, va avisar Hernández de Cos durant la 14a Trobada del Sector Bancari que va organitzar l’Iese. Segons el governador, la situació suggereix “una certa relaxació” dels criteris de risc en els crèdits al consum. Tot i això, aquest producte només representa un 5% del balanç de les entitats.

El màxim dirigent del Banc d’Espanya va subratllar que la relaxació de les pràctiques de concessió de crèdits s’acaba traduint en augments “notables” de la morositat en un futur. “És essencial aquí no oblidar les lliçons de la crisi”, va advertir, en al·lusió a la crisi financera del 2008, que va acabar amb el rescat de la banca espanyola.

Amb la crisi, les exigències de capital per a les entitats han augmentat considerablement i avui els bancs estan més ben preparats per afrontar una nova crisi. Tanmateix, el governador del Banc d’Espanya va recordar que les entitats encara han de fer front “a reptes importants”, com ara accelerar la venda d’actius improductius i reforçar encara més el capital. En clau positiva, Hernández de Cos també va apuntar com a repte destacat la digitalització de les entitats. “Les noves tecnologies, tot i que representen un repte per al sector, alhora suposen una oportunitat per a les entitats que sàpiguen aprofitar-les”, va apuntar. La jornada organitzada per l’Iese, que es fa anualment, es va dedicar aquest any a la digitalització del sector bancari. Els consellers delegats de les grans entitats bancàries de l’Estat van coincidir en la idea que la digitalització dels bancs ja és una realitat i s’anirà desenvolupant en els pròxims anys.

La digitalització, una oportunitat

“La tecnologia ens ofereix oportunitats. És el camí que hem de seguir”, va afirmar Carlos Torres, conseller delegat del BBVA. Torres també va defensar la nova directiva europea de dades, que facilita que tercers puguin accedir a les dades dels clients bancaris si aquests hi donen el consentiment. Lluny de veure-ho com una amenaça, el conseller delegat ho considera una “oportunitat gegant”: “Encara que aparentment pugui semblar que perjudica la nostra posició competitiva”.

També el conseller delegat del Banc Sabadell, Jaime Guardiola, considera una oportunitat per als bancs la “revolució tecnològica”. Per a Guardiola, amb la digitalització “la manera d’operar canvia radicalment”. Tot i això, el conseller delegat del Sabadell va alertar contra un dels reptes més importants als quals han de fer front les entitats: la ciberseguretat. “És un dels riscos més grans”, va assegurar.

Per al conseller delegat de Bankia, José Sevilla, la digitalització ha de ser una “palanca” per donar un millor servei als clients. “És un fenomen que ja és aquí i ha arribat per quedar-se. L’important és com es fa el procés d’adaptació”. Sevilla va explicar que hi ha clients de Bankia que ja tenen assessors digitals, sense veure’s mai físicament. “Molts clients ho veuen com un avantatge”, va explicar.

Una jornada financera sense cap dona entre els ponents

L’escola de negocis Iese i la consultora EY van organitzar ahir la 14a edició de la Trobada del Sector Bancari, una conferència anual que reuneix directius dels grans bancs i experts en finances. Tot i que el món financer està dominat per homes, sorprèn que entre els més de 20 ponents i moderadors que hi van participar no hi hagués cap dona. Al programa hi havia professors d’economia, consultors i directius bancaris. Tots homes. Entre ells, els consellers delegats de CaixaBank, el Banc Sabadell, Bankia i el Santander. També hi va pronunciar un discurs el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos. Entre el professorat de l’Iese, en canvi, hi ha algunes dones, tot i que són minoria. Cap d’elles va ser ponent ahir.