IMMOBILIARI

L'elevat estoc retardarà la recuperació al sector immobiliari

El Banc d'Espanya afirma que hi ha entre 700.000 i 1,1 milions d'habitatges sense vendre

L'excedent d'habitatge s'estabilitza, però encara està entre el 2,8% i el 4,6% del parc total estimat, segons dades del tercer trimestre de l'any

Espanya compta amb un excedent d'habitatges sense vendre que pot oscil·lar entre els 700.000 i l'1,1 milions, segons l'últim butlletí estadístic fet públic pel Banc d'Espanya, que recull que aquest estoc ha tendit a estabilitzar-se al llarg del 2010.

La xifra d'habitatges sense vendre suposa entre el 2,8% i el 4,6% del parc total estimat a tot l'Estat, segons aquest document, una xifra molt elevada que limita la velocitat a què es recuperarà el sector immobiliari residencial.

Segons el Banc d'Espanya, el ritme d'absorció de l'estoc dependrà del dinamisme que mostri la demanda a Espanya, una variable que també està condicionada per factors macroeconòmics de creixement de la renda, de l'evolució de l'atur i dels preus.

Malgrat que la moderació dels preus ha estat més lleu en el darrer trimestre, sobretot pel repunt que hi ha hagut a la demanda davant el final de les ajudes fiscals a les rendes més altes a partir de 2011, l'informe preveu que els preus seguiran a la baixa l'any que ve. Així, l'esforç financer per adquirir un pis o una casa no augmentarà tot i el final de les ajudes.

Pel que fa a l'evolució de l'ocupació al sector, l'informe assenyala que s'han perdut un milió de llocs de treball des del 2007, però que ara la tendència de destrucció ja s'ha estabilitzat. En aquest període la inversió residencial, en relació al PIB, ha passat del 9,5% fa tres anys al 4,5% en el tercer trimestre de 2010.

Més continguts de