Economia 14/12/2018

De Cos rebaixa previsions i demana no revertir la reforma laboral

El Banc d'Espanya considera que la pujada del salari mínim destruirà llocs de treball

Ara
2 min
Pablo Hernández de Cos, governador del Banc d’Espanya, ahir amb Jordi Gual (CaixaBank).

BarcelonaEl Banc d’Espanya va rebaixar ahir una dècima la previsió de creixement de l’economia espanyola per a aquest any, que ara calcula que acabarà en el 2,5%. Considera que l’economia entrarà en un procés de “desacceleració” provocat per l’augment de la incertesa a nivell internacional i per “l’atenuació progressiva” dels estímuls monetaris per part del Banc Central Europeu. L’organisme, que ara té com a governador Pablo Hernández de Cos, va deixar sense modificacions el pronòstic de creixement per al 2019, que situa en el 2,2%, però també va rebaixar una dècima, fins a l’1,7%, el creixement del 2020.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Pel que fa a l’ocupació, l’informe del Banc d’Espanya pronostica que el ritme de creixement es moderarà aquest any, en el qual s’hauran creat un 2,5% de llocs de treball nous, i encara es rebaixarà fins a l’1,6% en els pròxims tres exercicis. Segons el Banc d’Espanya, la desacceleració en la creació d’ocupació podria deure’s en part a la pujada anunciada -tot i que encara no aprovada- del salari mínim interprofessional per al 2019. Sigui com sigui, se seguiran creant llocs de treball i això hauria de permetre rebaixar la taxa d’atur fins al 14,3% l’any vinent, fins al 13,3% el 2020 i fins al 12,4% el 2021.

Contra la dualitat

L’informe es va publicar una estona abans que Pablo Hernández de Cos debutés com a conferenciant a Barcelona des que es va estrenar al càrrec de governador. En una xerrada al Cercle d’Economia, De Cos va advocar per no revertir les últimes reformes laborals, després que dijous els sindicats i el govern espanyol arribessin a un acord per derogar alguns aspectes de l’última reforma liderada pel Partit Popular (l’obligació de pagar el mateix als treballadors subcontractats que als de la mateixa empresa o la supressió de la prevalença que els convenis d’empresa tenen per sobre dels del sector són dues de les coses que es podrien revertir, segons van explicar els sindicats).

De Cos va assenyalar que el Banc d’Espanya ha fet valoracions “força positives” de les últimes reformes laborals, però va defensar que sí que s’haurien d’“afrontar altres problemes” del mercat laboral, com l’augment de la dualitat i la desigualtat, dos fets que, segons va remarcar, incideixen negativament en els resultats de l’economia.

stats