PANDÈMIA
Economia 20/03/2020

El Banc d’Espanya reclama més despesa pública

Cecot demana ampliar la “força major” per poder fer ERTOs

Albert Martín
2 min
Pablo Hernández de Cos és el governador del Banc d’Espanya i,  com a tal, conseller del Banc Central Europeu.

BarcelonaCostaria trobar a l’hemeroteca una setmana amb més anuncis de mesures d’estímul econòmic per part d’administracions i organismes. En els últims dies, la Fed, el BCE, els bancs centrals d’arreu del món, la UE i tots els països víctimes del coronavirus han anunciat mesures per fer front a un món confinat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però malgrat tot l’impacte de la situació actual, amb les empreses a mig gas i una allau d’expedients de regulació en marxa, el Banc d’Espanya en vol més. El governador, Pablo Hernández de Cos, va explicar ahir que estem davant una “pertorbació sense precedents” i que la caiguda de l’activitat serà “molt acusada”. “La pandèmia serà un episodi transitori. No obstant, la durada dels efectes depèn de les polítiques aplicades per alleugerir-ne l’impacte”, va dir.

Hernández de Cos va demanar polítiques fiscals “més ambicioses” als estats membres de la UE i més “coordinació” entre ells. En definitiva, el governador demanava més despesa pública als països i els va convidar a fer ús del Mede (Mecanisme Europeu d’Estabilitat), que existeix amb aquesta finalitat, del Banc Europeu d’Inversions o dels propis pressupostos de la UE.

El governador del Banc d’Espanya es va referir al pla anunciat dimecres a la nit pel BCE, que incloïa la compra de deute de fins a 750.000 milions d’euros, i va afirmar que l’organisme amb seu a Frankfurt, del qual és conseller, vol “vetllar perquè tots els sectors de l’economia puguin beneficiar-se de condicions de finançament favorables”.

Les advertències del Banc d’Espanya no van ser les úniques que es van poder sentir ahir: l’organització empresarial Cecot va denunciar la preocupació existent entre l’empresariat davant el pla de xoc presentat pel govern espanyol.

Casuística variable

La patronal vallesana va reclamar que les empreses puguin presentar expedients de regulació temporal a l’empara de la “força major” tot i que no tinguin casos de coronavirus entre els seus treballadors, amb l’argument d’haver vist com la pandèmia i el posterior confinament impactaven de manera significativa en la seva activitat. “La casuística prevista en el text actual pot ser interpretada de manera restrictiva i limita la viabilitat de moltes empreses pels sobrecostos i el temps que suposa”, interpreta Cecot.

L’organització també va reclamar que es posposin fins a finals d’any tots els impostos, autoliquidacions i declaracions fiscals per donar més liquiditat a les empreses. En aquest sentit, Cecot va plantejar dubtes sobre si el decret de dimarts solucionarà els problemes de caixa de les empreses perquè, quan les companyies demanin crèdits i avals als bancs, aquests seguiran sotmesos als criteris de prudència del Banc Central Europeu. En aquest sentit, ahir mateix es començava a donar per fet que el BCE flexibilitzarà els criteris amb què analitza els préstecs dels bancs.

stats