Economia 15/03/2019

El Banc d'Espanya diu que la reforma laboral no ha servit per reduir els índexs de temporalitat

Un estudi manté que la creació i destrucció de llocs de treball no ha patit grans canvis

Ara
2 min
El Banc d'Espanya diu que la reforma laboral no ha servit per reduir els índexs de temporalitat

BarcelonaEl Banc d'Espanya creu que el mercat laboral segueix patint excessiva temporalitat i rotació en l'ocupació, tot i "els profunds canvis normatius". Aquest fet, segons la institució, "incideix negativament no només sobre la productivitat, sinó també sobre la desigualtat dels ingressos laborals".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un estudi sobre fluxos de creació i destrucció d'ocupació durant la fase de recuperació, ha posat en relleu que "en l'actual expansió no s'aprecien grans canvis en la creació i en la destrucció de llocs de treball respecte a l'observat entre el 2006 i el 2007".

En l'estudi s'apunta que la proporció de persones que accedeixen al mercat laboral mitjançant un contracte temporal es va incrementar entre el 2009 i el 2015, una evolució que alhora va estar acompanyada d'una "important" reducció de les conversions de treballadors temporals en indefinits.

"La taxa de temporalitat de les entrades a l'ocupació no ha mostrat signes de moderació i s'ha mantingut estable en un nivell lleugerament superior a l'observat el 2006", ha apuntat el Banc d'Espanya, que sí que ha assenyalat que s'ha observat un repunt del percentatge de llocs temporals que s'han convertit en indefinits a partir del 2017.

Per al Banc d'Espanya, és convenient potenciar l'atractiu de la contractació indefinida, "sense que això vagi en detriment de la creació d'ocupació".

Una ocupació feta a base de contractes temporals

En aquesta línia, ha apuntat que, en tots dos processos d'expansió, el mercat laboral ha seguit fonamentant-se en l'ocupació amb contractes temporals, mentre que la creació de llocs de treball indefinits i les conversions de temporals a indefinits, "que ja eren reduïdes en l'anterior expansió", sembla que han baixat encara més en el període de crisi i la recuperació.

Tot i això, ha afirmat que les conversions a contractes indefinits han experimentat un repunt en l'últim bienni. El Banc d'Espanya ha assenyalat que la taxa de creació d'ocupació presenta una tendència ascendent fins a mitjans del 2017 i es va mantenir estable des de llavors en xifres pròximes al 6,5%.

stats