Banc d'Espanya

La guerra comercial entre els EUA i la Xina reduirà dues dècimes el PIB de l'Eurozona

El Banc d'Espanya avisa que l'impacte sobre el creixement econòmic mundial serà d'un 0,25% el 2021

El Banc d'Espanya (BE) creu que les tensions comercials entre els Estats Units i la Xinà estan tenint un impacte "significatiu" en l'activitat econòmica mundial. En els últims mesos, les dues potències han imposat més aranzels per a les importacions, un gest que afecta directament les importacions dels dos països però també el comerç mundial. El supervisor espanyol estima que la guerra comercial entre les dues potències provocarà una reducció del PIB mundial del 0,25% i del 0,2% a la zona euro en termes acumulats en el període 2019-2021.

Les repercussions del proteccionisme del país asiàtic i dels EUA sobre el creixement a l'Eurozona és gairebé tan elevat com l'impacte sobre l'economia mundial, segons sosté el BE, per "l'elevat grau d'obertura comercial, que la fa més vulnerable a la caiguda de l'activitat mundial". 

Als Estats Units i a la Xina tindrà un impacte més directe. Les previsions de l'organisme presidit per Pablo Hernández de Cos calcula que el PIB dels EUA caurà un 0,26% i el de la Xina un 0,38%. La xifra del país asiàtic és superior perquè els aranzels imposats pels Estats Units a la Xina afecten un nivell d'importacions en relació al PIB més elevat.

Per fer aquest càlcul, el Banc d'Espanya no ha tingut en compte els possibles efectes adversos de la caiguda de la confiança i l'augment de la incertesa econòmica perquè són difícils de quantificar, però adverteix del risc que aquests factors empitjorin encara més la reducció del PIB mundial. L'organisme monetari també admet que la reacció expansiva de les polítiques monetàries, que tampoc s'ha tingut en compte en el càlcul, "tendiria" a suavitzar la magnitud de l'impacte.