Economia 16/04/2012

El Banc Mundial confirma avui Jim Yong Kim com a nou president

El nord-americà d'origen sud-coreà és el favorit per al càrrec. Per tradició, Europa i els Estats Units s'alternen els lideratges del BM i del Fons Monetari Internacional (FMI)

Efe
1 min
Sí: Jim Yong Kim, Miquel Albà. No: Alfredo Flórez, Claude Guéant

WashingtonEl Banc Mundial (BM) preveu anunciar aquest dilluns qui serà el nou president, successor de Robert Zoellick. El nord-americà d'origen coreà Jim Yong Kim parteix com a favorit.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El candidat nord-americà s'enfronta a la ministra de Finances de Nigèria, Ngozi Okonjo Iweala, en la cursa per liderar l'organisme després de la renúncia de l'economista colombià José Antonio Ocampo.

Zoellick va anunciar que no optaria a la reelecció després de complir els cinc anys de mandat.

És tradició que els lideratges al BM i a l'FMI es reparteixin equitativament entre europeus i nord-americans, la qual cosa explica que Kim sigui el favorit, ja que la francesa Christine Lagarde és al capdavant de l'FMI.

Tot i això, darrerament els països emergents com el Brasil, Rússia, la Xina, l'Índia i Sud-àfrica han reclamat més presència en els òrgans de decisió dels dos organismes financers internacionals per tal que es reflecteixi el seu poder econòmic creixent.

Kim, però, sembla que parteix amb amplis suports per ser el successor final. Metge i antropòleg de formació, ha dirigit programes de lluita contra la sida dins l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i ha estat cofundador de Partners in Health, una organització sense ànim de lucre que ofereix serveis mèdics a països com Haití, el Perú, Rússia i Ruanda.

És partidari de "reequilibrar el poder de vot i augmentar la veu i la responsabilitat dels països en desenvolupament dins la direcció de la institució", tal com va manifestar fa unes quantes setmanes.

La confirmació de la futura presidència del BM coincideix amb una setmana de reunions que mantenen aquest organisme i l'FMI periòdicament.

stats