Economia 13/01/2011

El Banc Mundial indica que la inestabilitat de l'euro amenaça l'economia Mundial

En un informe, preveu un creixement econòmic del 3'3% enguany i un 3'6% el 2012 impulsat pels països en desenvolupament

Efe
2 min

WashingtonEl Banc Mundial (BM) ha indicat que la inestabilitat a la zona euro és una de les grans amenaces per a l'economia mundial, que creixerà un 3,3 per cent aquest any i un 3,6 el 2012 impulsada per l'empenta dels països en desenvolupament.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'economista en cap del BM, Justin Yifu Lin, ha afirmat que el procés de recuperació en marxa en l'economia global és estable però va alertar de l'existència de riscos que podrien truncar el procés i ha esmentat, en aquest sentit, la situació en els mercats financers europeus.

L'informe actualitzat destaca, en aquest sentit, que "no estan clares" les possibles repercussions del renovat nerviosisme dels inversors sobre el deute sobirà d'alguns dels països de la zona euro.

L'anàlisi recorda la pressió a què es van veure sotmesos en els últims mesos del 2010 països com Irlanda, així com Bèlgica, Grècia, Irlanda, Itàlia, Portugal i Espanya.

"L'escenari més probable (...) assumeix que encara que el nerviosisme continua, tindrà un impacte limitat sobre l'economia real com va passar el maig del 2010 quan va tenir lloc la primera ronda de nerviosisme sobre el deute sobirana europea", destaca l'informe.

Segons les projeccions de l'organisme, els països en desenvolupament creixeran un sis per cent aquest any i un 6,1 per cent el 2012, enfront del 2,4 i el 2,7 per cent, respectivament, dels països desenvolupats.

L'organisme internacional havia previst al juny una forquilla de creixement d'entre el 2,9 i el 3,3 per cent per al 2011. Segons les dades publicades llavors, el creixement previst per al 2012 era d'entre el 3,2 i el 3,5 per cent.

"És la història de dos mons diferents", ha afirmat l'economista del BM Hans Timmer durant una roda de premsa en la qual l'organisme va presentar l'informe actualitzat "Perspectives Econòmiques Globals" amb les seves últimes previsions de creixement per a l'economia mundial.

Lin ha posat èmfasi en alguns dels reptes que afronten els països en desenvolupament com els enorme flux de capitals i el repunt en els preus dels aliments.

En aquest sentit l'informe presentat avui esmenta que molts d'aquests fluxos de capital són purament especulatius i que, si no controlar-se, poden provocar "abruptes" apreciacions i depreciacions de les divises que no reflecteixen els fonaments econòmics.

L'informe recorda que en gran mesura aquest desembarcament massiu de capitals en els països en desenvolupament és fruit dels tipus d'interès històricament baixos als països desenvolupats que fa que el capital saga a la recerca d'oportunitats més interessants.

stats