Economia 11/06/2015

El Banc d'Espanya també demana apujar l'IVA i una nova reforma laboral

El supervisor se suma a les receptes de l'FMI i alerta que la recuperació serà més lenta en els pròxims anys

Efe
2 min
Linde va recordar a la Comissió Europea que pot vetllar per la competència però que del sector financer se n’ocupa el Banc Central Europeu.

MadridEl Banc d'Espanya vol revisar l'IVA, els impostos especials i algunes partides de despesa pública i també mantenir l'"impuls reformista" al mercat laboral davant de "futures eventualitats" que puguin posar en perill el procés de consolidació fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'informe anual del Banc d'Espanya, corresponent al 2014 i publicat aquest dijous, assegura que el dinamisme de l'economia espanyola s'ha consolidat en els primers mesos de 2015, però adverteix que es reduirà el nivell de creixement en els propers dotze anys i que el PIB creixerà una mitjana de l'1,5% fins al 2026.

En aquest escenari, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, adverteix que el procés d'ajust i reequilibri de l'economia espanyola no ha finalitzat i, per això, demana l'esforç de totes les administracions per complir amb els objectius de dèficit públic marcats.

Pel costat dels ingressos, el Banc d'Espanya sosté que el sistema impositiu hauria de ser objecte d'atenció prioritària i planteja la necessitat de reforçar el pla de consolidació fiscal amb actuacions complementàries per augmentar els ingressos.

Aquí proposa ampliar les bases de l'IVA, és a dir, canviar determinats articles d'un tipus impositiu a un altre, un augment dels impostos especials i una fiscalitat mediambiental.

"Resulta crucial –diu l'informe– que tant la composició de l'ajust de la despesa com la revisió de la cistella d'impostos es dissenyin tractant de minimitzar els possibles efectes adversos sobre el creixement a llarg termini de l'economia".

I per estimular aquest creixement, el Banc d'Espanya posa l'accent en la reducció de deutes en què encara es troba immersa una part significativa de les empreses espanyoles, cosa que, en opinió d'aquesta institució, és compatible amb la recuperació del crèdit i la seva redistribució cap als agents més productius.

No obstant això, l'organisme subratlla que el dinamisme del crèdit estarà condicionat, per exemple, per les perspectives futures de rendes i ocupació, ja que en el cas de les llars, estarà especialment vinculada a l'augment de l'ocupació juvenil.

Així, en l'àmbit laboral, el governador del Banc d'Espanya advoca per augmentar els incentius a l'ocupació estable per reduir la dualitat entre fixos i temporals, alhora que veu "necessari i urgent" fomentar mecanismes d'assegurança d'estalvi que ajudin a complementar el sistema públic de pensions.

L'informe valora la reforma laboral del 2012 que, en la seva opinió, ha dinamitzat l'ocupació però alerta que les taxes d'atur continuen en nivells "inacceptables", pel que advoca per mantenir l '"impuls reformista" al mercat laboral.

"El recurs a la contractació indefinida continua sent feble tot i els canvis introduïts per afavorir aquest últim tipus de contractació", admet en el text.

L'informe anual també sosté que la recuperació després de la crisi es produirà en nivells inferiors als del període d'expansió del passat.

En concret, augura un creixement mitjà del PIB de l'1,5% en els propers dotze anys, per sota del 2,2% que es va registrar entre el 1983 i el 2007.

Per consolidar la recuperació, l'informe planteja en matèria salarial evitar el retorn a pràctiques d'indexació salarial, és a dir, vinculades a l'IPC, que, afirma, ja s'han superat.

A més d'aquestes previsions macro, l'informe revela dades salarials de la directiva d'aquesta institució.

Linde va percebre el 2014 un salari brut de 176.060 euros, un 5,8% més que un any abans, després de desaparèixer la retallada addicional del sou que es va aplicar temporalment al seu antecessor, Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

En el cas del número dos del Banc d'Espanya, Fernando Restoy, va rebre 203.410 euros, un 3,92% més.

stats