Economia 30/09/2011

El Banc d'Espanya es queda el 100% d'Unnim i el 90% de CatalunyaCaixa

El Banc d'Espanya intentarà vendre les entitats durant un any, ampliable a dos. D'aquesta manera se'ls dóna "una possibilitat de sortir endavant", a diferència de la CAM, a la qual "no s'ha donat aquesta possibilitat". El governador es felicita perquè el dia 30 de setembre, tal com estava previst, "totes les entitats compleixen amb el nivell de capital exigit" i la recapitalització ha fet oblidar el fantasma d'Irlanda

Miquel Codolar
2 min

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha explicat que el reial decret llei per recapitalitzar les entitats financeres que marcava com a termini final el 30 de setembre ha permès donar "confiança als mercats", "fer oblidar la crisi irlandesa" i superar les crítiques de l'opinió pública. Amb el procés de recapitalització complet, totes les entitats compleixen amb el nivell de capital exigit. El FROB ha passat a controlar el 93% de Novacaixagalicia (NCG), el 90% de CatalunyaCaixa i el 100% del capital d'Unnim. En el cas d'Unnim, el Banc d'Espanya ha dit que "els passius estan absolutament assegurats pel Banc d'Espanya i el govern espanyol", però ha afegit que "la seva vocació com a negoci és integrar-se en un procés que li permeti tenir una mida adequada". El regulador controlarà les entitats durant un any, prorrogable a dos, un temps en què intentarà vendre les entitats. MareNostrum i Liberbank tenen 25 dies més per ultimar l'entrada d'inversors privats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La recapitalització s'ha fet amb 7.551 milions públics i 5.838 milions de fons privats

El balanç de la recapitalització "és positiu", tot i que s'ha fet en el moment "més difícil dels últims 70 anys". Ha exposat que el procés de recapitalització que s'ha fet fins ara a l'Estat "haurà sigut suficient" sempre que el futur sigui "raonable" i encara que no es compleixin les previsions de la Comissió Europea. "No hi ha necessitat de recapitalitzar els bancs europeus", ha defensat el governador, que ha assegurat que la posició del regulador espanyol és "absolutament contrària" a seguir injectant diners a les entitats. Tot i això ha afegit que "el Banc d'Espanya no descarta res". Ha indicat que l'estimació inicial del Banc d'Espanya va ser de 15.000 milions, i finalment 5.838 s'han cobert amb capital privat i 7.551 amb el capital públic aportat pel FROB.

stats