Publicitat
Publicitat

LABORAL

El Banc d’Espanya creu que apujar sous és perillós

CCOO de Catalunya defensa que els salaris pugin ja en funció de la productivitat

La recuperació que ja enfila l’economia pot truncar-se si Espanya entra en una fase de pujada generalitzada dels sous. El Banc d’Espanya va advertir ahir en el seu últim butlletí del “perill” que suposaria un increment salarial a partir de l’any que ve a tots els sectors de l’economia de manera uniforme. L’organisme va insistir que la decisió sobre si cal apujar els salaris s’ha de prendre a cada empresa de manera individual i va desaconsellar que es tanquin grans acords per recuperar els sous en el marc de la negociació col·lectiva.

El Banc d’Espanya va dirigir als agents socials la recepta de prudència de cara a la negociació de convenis el 2015, en què els sindicats ja han anticipat que portaran la reivindicació de començar a apujar els sous després d’anys de caiguda. L’organisme regulador bancari va insistir que és “fonamental” avançar cap a una descentralització més gran en aquest tipus de decisions perquè cada empresa decideixi en funció de la seva situació. Si no, va afegir, “es posaria en perill la continuïtat en el camí de millora de la competitivitat”.

La proposta del Banc d’Espanya xoca amb els objectius que els sindicats s’han marcat per al 2015, l’any en què es proposen que la recuperació comenci a notar-se a les butxaques dels treballadors. El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va reivindicar ahir la pujada salarial com un dels eixos de la negociació col·lectiva. Va defensar que els increments s’han de referenciar no només amb l’IPC (que ara es troba en taxa negativa del -0,1% a Catalunya) sinó també amb altres variables, com la productivitat. “Serà una proposta que durem a totes les taules de negociació sectorials i si hi trobem bloqueig de la patronal, hi haurà mobilitzacions”, va avançar ahir Gallego. De moment el missatge de les patronals no ha anat més enllà d’acceptar futurs petits increments de salaris només en alguns sectors o empreses de manera selectiva, però sense concretar amb quins criteris. La primera prova de la predisposició a obrir el meló de lligar sous a productivitat serà al gener, quan els sindicats i les patronals Pimec i Foment del Treball han de renovar l’Acord Interconfederal de Catalunya (AIC), que marcarà les línies generals de la negociació col·lectiva els pròxims quatre anys.

“El guany de competitivitat que han tingut les empreses durant la crisi, amb reducció de costos laborals, ha de traslladar-se també als treballadors”, va defensar Gallego. L’any que ve s’han de negociar convenis que afecten més de 450.000 empleats del sector privat i uns 200.000 de la funció pública catalana. El sindicat també es proposa que sigui l’any de “recuperar condicions laborals perdudes”.

El salari mínim pujarà un 0,5%, fins als 648,6 euros

El Salari Mínim Interprofessional (SMI) pujarà un 0,5% el 2015 i se situarà en 648,6 euros. El govern espanyol aprovarà aquest increment divendres després d’haver-lo congelat durant aquest any. A tot l’Estat hi ha uns 200.000 treballadors que el cobren, i a Catalunya la xifra no arriba a l’1,5% dels assalariats. L’SMI, però, és una referència i un punt de partida en negociacions no només laborals sinó també de proteccions i subsidis socials. CCOO va apostar ahir per apujar-lo a un llindar més a prop de la mitjana europea i que d’aquí dos anys arribi a situar-se en els 800 euros mensuals.

Més continguts de