Economia 10/12/2014

Linde demana reformes per millorar la competitivitat d'Espanya

El governador del Banc d'Espanya descarta que l'informe dels perits sobre Bankia afecti a les reformes en la supervisió

Efe
2 min
El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde. EFE

MadridEl governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, ha assegurat aquest dimecres que Espanya ha de continuar amb les reformes, especialment les destinades a elevar la competitivitat del país en l'escenari internacional i a "millorar la qualitat de la despesa pública".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En declaracions als periodistes, després de la seva intervenció en la desena Trobada Financera del Sector Bancari, organitzada per l'escola de negocis IESE i EY, Linde ha assegurat que malgrat els nous dubtes sorgits al voltant de Grècia, Europa està lluny d'una nova crisi de deute sobirà.

No obstant això, ha reconegut que la situació econòmica del Vell Continent "és menys favorable del que crèiem que havia de ser fa uns mesos", el que no ajuda molt, ja que "influeix a Espanya". "Com més baix sigui el creixement econòmic més augmenten els riscos, no de moment, però sí que hi ha una relació clara entre el creixement i aquests riscos", ha dit.

Pel que fa a la nova subhasta de liquiditat que celebra demà el Banc Central Europeu (BCE), Linde s'ha mostrat confiat en què les entitats espanyoles acudeixin per traslladar el crèdit a pimes i famílies i que aquest es vagi normalitzant, tot i que no ha volgut augurar xifres.

Cas Bankia

Preguntat per l'informe dels perits judicials sobre els comptes i la sortida a Borsa de Bankia publicat la setmana passada, Linde ha recordat que el Banc d'Espanya es va limitar a proposar a aquests perits, però ha insistit que treballaven per al jutge, sense cap indicació ni instrucció per part de la institució. "Es tracta d'un tema que està 'sub judice' i per tant el Banc d'Espanya sempre ha de cooperar amb la Justícia en tots els temes que l'Audiència Nacional plantegi", ha dit.

Sobre si l'informe deixa o no en mal lloc l'actuació en tot aquest assumpte del seu antecessor en el càrrec, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, Linde s'ha limitat a afirmar que cal estudiar l'esmentat document amb molta atenció, ja que "té molts detalls" , i ha insistit que "és un tema complex".

Preguntat per si el Banc d'Espanya es planteja alguna iniciativa per millorar els seus processos de control intern una vegada estudiat l'informe, ha dit que l'entitat ha reformat ja tres vegades la seva supervisió en els últims dos anys, en part per adaptar-la al Mecanisme Únic de Supervisió . "No crec que aquest informe afecti en absolut a aquesta qüestió", ha assegurat Linde.

En qualsevol cas, ha deixat clar que el Banc d'Espanya i tots els altres supervisors nacionals "estem implicats en una reforma contínua, perquè estem posant en marxa un nou mecanisme a Europa que abans no existia".

stats