Báñez admet que la independència de Catalunya faria trontollar tot el sistema de pensions de l'Estat

La ministra explica que Barcelona és la província de l'Estat amb més dèficit a la Seguretat Social

"El trencament de la caixa única de la Seguretat Social és el risc més gran que pot tenir la Seguretat Social a Catalunya i a la resta d'Espanya", ha assegurat aquest matí la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez. Després que el seu homòleg al ministeri d'Economia, Luis de Guindos, hagi defensat aquest matí que la independència de Catalunya "empobriria la societat brutalment", la ministra s'ha sumat a les amenaces. 

No és la primera vegada que la ministra d'Ocupació fa servir el sistema de pensions com a advertiment de la inviabilitat econòmica de la independència de Catalunya, però aquest matí Báñez ha reconegut que una eventual sistema de Seguretat Social propi per a Catalunya (tal com preveu la Generalitat) també seria un gran risc per al conjunt de l'Estat. 

Bassa diu que una Seguretat Social catalana tindria superàvit la primavera del 2018

Báñez s'ha referit constantment a la "caixa única", que ha defensat com a garantia perquè el conjunt dels pensionistes cobrin i ha tornat a enviar l'enèsim missatge de tranquil·litat als pensionistes catalans. "Al milió i mig de pensionistes de Catalunya els volem enviar un missatge de tranquil·litat de manera excepcional: ningú posarà en risc el seu futur, la tranquil·litat que atorga un sistema integrat a tot el sistema nacional permet pagar puntualment les pensions", ha sentenciat. 

Barcelona, la província amb més dèficit

Per defensar que Catalunya no podria pagar sola les pensions ha donat dades actualitzades. La ministra ha explicat que Catalunya té un dèficit de 4.700 milions d'euros en el sistema de pensions, una xifra que "paga la solidaritat del conjunt de l'Estat". A més, ha insistit que aquesta xifra suposa el 25% del dèficit de tota la Seguretat Social i que entre gener i juny el dèficit català va ser de 1.900 milions d'euros. D'aquests diners, ha explicat Báñez que 1.400 són només de la província de Barcelona "potser la província espanyola amb més dèficit", ha dit. 

Tot plegat, per a Báñez, és un dèficit temporal però que només es pot afrontar amb la "solidaritat de tots en un sistema de caixa única i integrat", que és la millor garantia "per als pensionistes de Catalunya i de la resta d'Espanya".