Economia 31/03/2016

Bankia va amagar un forat de quasi 7.000 milions quan va sortir a borsa

Els experts del Banc d'Espanya insisteixen al jutjat que l'operació per saltar als mercats va ser fraudulenta

Efe
2 min
A Rodrigo Rato la sortida a borsa de Bankia li podria costar fins a sis anys de presó.

MadridLa sortida a borsa de Bankia va ser "fraudulenta", ja que els comptes del grup des que es va crear fins a la reformulació després de la dimissió de Rodrigo Rato com a president –període que inclou la sortida a borsa– no expressaven una imatge fidel, segons han insistit els pèrits judicials.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un escrit nou que han enviat al jutge Fernando Andreu, els inspectors cedits pel Banc d'Espanya ratifiquen les seves conclusions que ja havien avançat el desembre del 2014, i que són diferents de les que han exposat la resta d'experts al sumari, tant els contractats per Rodrigo Rato com els de Bankia, i fins i tot els del fons de rescat de la banca espanyola (FROB).

El nou informe aportat pels pèrits judicials del Banc d'Espanya, Víctor Sánchez i Antonio Busquets, al jutge es produeix perquè el magistrat va demanar que fessin una valoració definitiva que ampliés, modifiqués, aclarís o corregís la que ja havien fet.

En aquest nou informe Sánchez i Busquets reiteren que la sortida a borsa de Bankia va ser "fraudulenta" i afegeixen una dada nova. Els estats financers presentats per al salt al parquet incloïen unes provisions per insolvències de 6.913 milions d'euros que tots dos experts consideren "falses".

Segons els pèrits, aquesta informació va ser utilitzada per l'entitat, els seus administradors i directius com a "argument comercial per transmetre als potencials compradors de les accions una falsa idea de la seguretat de la seva inversió".

Els pèrits indiquen que les provisions per insolvència van desaparèixer en el mateix moment en què Caja Madrid, Bancaja i les altres cinc entitats que van formar Bankia –entre elles Caixa Laietana– van decidir unir-se a la SIP (fusió freda). "Els estats financers consolidats de Bankia el 30 de juny del 2011 i els successius ajustaments del valor raonable de la SIP es disfressen com a provisions per insolvències, fet que és un cas clar de frau comptable", sentencien els pèrits judicials.

Aquest nou informe serà decisiu perquè l'Audiència Nacional conclogui la instrucció i decideixi si obre judici oral i seu a la banqueta dels acusats l'antiga cúpula de Bankia, encapçalada per Rodrigo Rato, que podria enfrontar-se a una pena de sis anys de presó per oferir dades errònies en els fulletons de la sortida a borsa, segons estableix el Codi Penal.

stats