REFORMA FINANCERA
Economia 14/05/2012

Bankia desenterra les seves joies

José Ignacio Goirigolzarri, el nou president de Bankia, no té gaires opcions per sanejar el banc. El més probable és que vengui algunes de les participacions empresarials, malgrat que han perdut valor.

Ignasi Pujol
2 min
TRES DÈCADES EN EL MÓN DE LA BANCA
 José Ignacio Goirigolzarri, exconseller delegat del banc BBVA, dimecres va assumir la presidència executiva de Bankia  a proposta del mateix Rodrigo Rato, que va presentar la dimissió dilluns. Goirigolzarri té una experiència de  tres dècades en el món de la banca.

BARCELONA.El nou president executiu de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, té un repte majúscul: retornar la confiança en la quarta entitat financera espanyola, rescatada per l'Estat la setmana passada. I això passa, ineludiblement, per fer-la "més forta, rendible i potent", tal com va assegurar Goiri (com se'l coneix en els cercles financers) dimecres en el seva presentació pública com a nou president.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El substitut de Rodrigo Rato i exconseller delegat del BBVA no té gaires cartes per jugar aquesta partida. Ha heretat un risc immobiliari de 37.517 milions d'euros, dels quals 10.564 milions corresponen a crèdits dubtosos. I el Banco Financiero y de Ahorro (BFA), la matriu de Bankia, ha de fer front aquest any a venciments de deute per valor de 20.233 milions d'euros.

Els analistes apunten a la reducció d'oficines i a la venda de participacions industrials com les principals vies de sortida que té el nou president de l'entitat. Respecte al primer punt, el mateix Rato va admetre fa uns dies a Barcelona que els bancs haurien d'afrontar més tancaments d'oficines per adaptar-se a les noves condicions.

Bankia, que suma més de deu milions de clients, té una xarxa de 3.200 oficines. El banc podria repetir noves operacions -com també han fet el Sabadell o el BBVA- de sale and leaseback , és a dir, vendre oficines que té en propietat i quedar-s'hi com a llogater.

Participacions industrials

El BFA té participacions empresarials valorades en 4.807 milions d'euros, segons es desprèn dels comptes anuals (no auditats), que la matriu de Bankia va dipositar fa uns dies a la CNMV. Aquesta xifra representa la meitat dels 8.882 milions d'euros de la cartera industrial de CaixaBank, però malgrat tot són el principal coixí que té Bankia. De tota manera, la conjuntura econòmica no és la més favorable per vendre. La prova és que, durant el 2011, la valoració de les participacions del BFA va caure en 226,5 milions d'euros.

Les principals joies empresarials de Bankia són l'elèctrica Iberdrola (en controla el 5,41%), Iberia-British Airways (el 6,32%), l'asseguradora Mapfre (el 14,99%), el grup de tecnologies de la informació Indra (el 20%), el grup d'infraestructures Globalvia (el 50%), NH Hoteles (el 9,22%) i la immobiliària Realia (el 27,65%).

Els plans de Goirigolzarri segurament inclouran la venda d'algunes d'aquestes participacions per intentar reduir les minusvàlues al màxim. El paquet d'accions més valuós del BFA és el 5,41% a Iberdrola, que segons la cotització borsària de divendres té un valor de 1.133 milions d'euros. Els títols de l'elèctrica s'han devaluat un 25% des de principis d'any.

El 6,32% d'IAG (Iberia-British) valdria 241 milions, un 18% menys que a principis del 2012. La participació a Mapfre ha perdut un 18,45% del seu valor des de principis d'any, fins als 924 milions d'euros. La d'Indra valdria 251 milions, un 22% menys que a finals del 2011.

A part de les inversions immobiliàries a Espanya, Bankia té interessos en aquest àmbit a Holanda, Costa Rica, Romania, Cancún (Mèxic), Florida (EUA), Budapest (Hongria), Singapur, Praga (República Txeca).

El BFA també té algunes participades rellevants a Catalunya: el fabricant d'estructures metàl·liques Mecalux i la immobiliària Restaura. A més, participa a Arrendadora Ferroviària (amb un 15,23%), la societat propietària dels trens que circulen per la línia 9 del metro de Barcelona. El banc madrileny té accions a les immobiliàries Altafulla Life Resorts (26,20%) i Viladecavalls Park (24,33%), i a les escoles bressol Dau (20%).

stats