Economia 02/09/2019

La fiscal denuncia la cúpula del Banc d'Espanya i la CNMV pel "malson" de Bankia

La fusió el 2010 ja va començar ocultant pèrdues

Ernesto Ekaizer
2 min
Rodrigo Rato sortint de declarar als jutjats en una imatge d’arxiu.

MadridLa fiscal Carmen Launa ha exposat aquest dilluns la primera part del seu informe final, després que s'hagi reprès el judici oral sobre la sortida a borsa de Bankia, una denúncia en tota regla de les cúpules del Banc d'Espanya i de la Comissió del Mercat de Valors (CNMV). Responsables de totes dues entitats reguladores van ser imputats per iniciativa de l'acusació popular, però el jutge instructor i la Fiscalia Anticorrupció van defensar les seves conductes i, finalment, va sobreseure's la causa contra ells.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tot i això, la fiscal Launa –que va substituir en el judici oral Alejandro Luzón, actual cap de la Fiscalia Anticorrupció i responsable del primer escrit de conclusions provisionals a Bankia– no va eludir les seves crítiques.

"Hem presenciat qüestions inusuals en aquest procediment com són els contrainformes emesos pels responsables del Banc d'Espanya i la CNMV intentant desvirtuar els mateixos informes dels funcionaris judicials, inspectors de l'esmentat Banc d'Espanya, que havien sigut designats en les diligències prèvies pel jutge instructor a proposta de la mateixa institució", ha subratllat. En efecte, la cúpula del Banc d'Espanya i el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) va elaborar informes el 2015 per desacreditar els perits Antonio Busquets i Víctor Sánchez Nogueras.

"Tot aquest cúmul de circumstàncies ens ha fet conèixer que tot el que va envoltar la creació del grup BFA-Bankia en la seva sortida a borsa, la dimissió de Rodrigo Rato i la nacionalització de l'entitat va minar la credibilitat exterior de la nostra economia i ens va dur al rescat bancari més gran de la història –segueix la fiscal–. Aquesta situació va derivar en una mena de malson que els operadors financers han volgut fer desaparèixer com si no hagués passat, negant la seva existència i minimitzant les responsabilitats".

La conclusió va en la línia d'aquest últim apunt. "He de dir que aquest malson va suposar un mal despertar per a milers d'espanyols que tenen dret a saber el que va passar, i a més exigir les responsabilitats corresponents amb la finalitat de complir les normes de prevenció especial i general que imposa el nostre dret penal per evitar que el que va provocar el col·lapse de tota una època pugui tornar a passar i a repetir-se", afegeix.

Pèrdues amagades des del 2010

En les seves primers conclusions la fiscal va descriure com ja des de la creació del Sistema Institucional de Protecció (SIP) de les set caixes que van donar naixement a BFA es van ocultar pèrdues. Era el desembre del 2010.

La fiscal acusa 14 consellers per falsedat comptable (article 290 del Codi Penal) i a cinc d'ells per estafa d'inversors (article 282): Rodrigo Rato, José Manuel Fernández Norniella, Ildefonso Sánchez Barcoj, José Luis Olivas i el soci auditor de Deloitte, Francisco Celma.

"Podíem anar més enllà i no ho hem fet", assenyala la fiscal en una afirmació enigmàtica. A què s'ha referit? ¿Potser al fet que la Fiscalia no acusa cap de les tres persones jurídiques que eren a la banqueta Bankia, BFA i Deloitte? La fiscal ha insistit que el material probatori podia haver provocat una acusació encara més dura.

stats