Economia 15/05/2012

Bankia perd la meitat del valor borsari en 10 mesos

Des de la seva sortida a la borsa, el 20 de juliol del 2011, Bankia ha perdut la meitat del valor. Només amb la crisi de la setmana passada, l'entitat s'hi va deixar el 15,6% i ahir la cotització va baixar un 8,93%.

T. Garganté / S. Almenar
2 min
Bankia perd la meitat del valor borsari en 10 mesos

BARCELONA / VALÈNCIA.La caiguda a la borsa de Bankia ha estat imparable. Tot el sector financer ha rebut forts correctius des de l'estiu del 2011, però l'entitat que ara presideix José Ignacio Goirigolzarri n'ha encaixat un dels més forts. La prova és que des del 20 de juliol, el dia de l'estrena al parquet, Bankia ha perdut la meitat del seu valor. Va sortir al mercat fa 10 mesos a 3,75 euros i ahir va tancar a 1,88 euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La setmana passada, coincidint amb la dimissió de Rodrigo Rato i l'entrada de l'Estat al capital, l'entitat va perdre un 15,6% del seu valor a la borsa (766 milions), i ahir la caiguda va ser del 8,93%, a causa de les provisions de 4.813 milions d'euros anunciades a la CNMV que haurà de complir aquest any.

En aquest sentit, la comissió rectora del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), l'organisme públic que canalitza la reordenació financera, va anunciar ahir que experts independents iniciaran "de manera immediata" la valoració de BFA-Bankia per fixar el preu de la conversió en accions del préstec de 4.465 milions que l'entitat va demanar a l'Estat el 2010.

Junta de Banc de València

Mentre el PSOE demanava la compareixença al Congrés del ministre d'Economia, Luis de Guindos, de Rodrigo Rato, i del governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, per explicar la situació de Bankia, una participada seva, Banc de València, va fer una junta d'accionistes. El 99% del capital representat del Banc de València va votar a favor d'una ampliació de capital com "la millor solució" per garantir la viabilitat futura. Així és com va qualificar aquesta operació l'administrador del FROB, José Antonio Iturriaga. La reestructuració de capital consisteix en una "operació acordió" en la qual primer es reduirà en 24,6 milions d'euros el capital social i tot seguit s'ampliarà fins a un màxim de 1.000 milions.

Iturriaga també va avançar als accionistes que la reforma financera del govern espanyol obligarà l'entitat valenciana a destinar 1.336 milions al sanejament dels seus actius immobiliaris. A més, el FROB podria presentar accions legals en les pròximes setmanes contra els anteriors administradors, com va confirmar el mateix Iturriaga: "Estem intentant identificar comportaments o fets que suposin alguna activitat delictiva, i si es confirma, actuarem en conseqüència".

stats