REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Economia 30/06/2012

Bankia reprova la gestió de Rato però fa taula rasa

El "frau" de les preferents va centrar bona part de les queixes dels accionistes de Bankia, que van denunciar que havien perdut tots els seus estalvis per haver confiat en un producte que ha resultat una "estafa".

Salvador Almenar
2 min
INDIGNACIÓ PER LES PREFERENTS 
 El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, durant la junta d'accionistes  del banc, celebrada ahir a València. El màxim responsable de l'entitat nacionalitzada va haver d'escoltar múltiples crítiques dels accionistes per les preferents.

VALÈNCIA.La junta general d'accionistes de Bankia va acordar ahir suspendre la gestió de Rodrigo Rato al capdavant de l'entitat durant l'any 2011. Però no va ser res més que una maniobra de cara a la galeria, atès que es va rebutjar emprendre qualsevol acció legal contra els exdirectius de l'entitat. Tot i el suspens majoritari a l'informe de gestió, els vots majoritaris de Banco Financiero y de Ahorros (BFA) -representat pel president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri- van impedir que Rato hagi de retre comptes de la seva actuació. Segons el mateix president de l'entitat, l'"exercici d'una acció [legal] requeriria que s'acredités alguna infracció i amb la informació que tenim ara aquest no és el cas".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La depuració de responsabilitats entre els antics gestors va ser una de les peticions més repetides durant les gairebé quatre hores que van durar el centenar d'intervencions dels accionistes de l'entitat. La indignació i la frustració per haver perdut els "estalvis de tota la vida" per la subscripció de les "fraudulentes" participacions preferents va convertir la junta general d'accionistes en un seguit d'històries dramàtiques. La majoria de damnificats per aquest producte van criticar als dirigents de l'entitat la "immoralitat" que suposava haver estafat "persones que confiaven cegament en el director o l'interventor de la seva entitat bancària". "Per a mi la directora era com de la família", va explicar una petita accionista que ha perdut tots els estalvis perquè un dia li van dir "que canviés la inversió que tenia a termini fix per accions", ja que li rendirien molt més.

Preferents

El màxim responsable de Bankia va contestar les nombroses peticions de trobar una solució als afectats per les preferents. Però la seva resposta no va convèncer els centenars d'afectats. "Des que hem entrat en aquest consell hem prioritzat de manera absoluta donar una solució a les participacions preferents. Però el camp d'actuació és limitat", va assenyalar.

A la junta d'ahir, celebrada a València, es van viure moments molt tensos, tant dins de l'auditori com als passadissos del Palau de Congressos. Molts dels accionistes que van prendre la paraula van criticar que la junta "no era més que un teatre", atès que el consell havia omplert la sala de " palmeros ". Les primeres files de l'auditori que presidia Goirigolzarri havien estat ocupades per treballadors de Bankia que van arribar en bus a primera hora del matí, i fins i tot quan començaven a entrar els primers accionistes al recinte un cartell ja anunciava que l'aforament de la sala estava complet. La resta d'accionistes, fins als gairebé 3.400 que hi van ser presents, estaven repartits en altres sales del Palau de Congressos.

La junta d'accionistes també va acordar el pla de sanejament previst per a Bankia, xifrat en 19.000 milions d'euros, i un paquet de mesures que permetran redimensionar l'entitat per fer-la més rendible i eficient. L'acció principal prevista per Bankia per al pròxim trienni és reduir la dimensió almenys un 10% amb la venda d'actius de "rendibilitat molt escassa", com ara morosos i béns immobles. El principal repte és reduir un 50% els 60.000 milions d'actius d'aquesta mena.

stats