26/03/2013

Bankia cau un 41,4% a la borsa i s'acosta al valor mínim d'un cèntim fixat per l'Estat

3 min

Barcelona.Els títols de Bankia van tardar més d'una hora a fixar un canvi en l'inici de la sessió d'ahir al mercat continu borsari. Hi havia moltes ordres de venda i poques de compra, cosa que feia difícil concertar transaccions. Cap a les 10 del matí ja es van poder creuar els primers canvis, amb unes caigudes pròximes al 50%. Després de moderar les pèrdues amb davallades del 36%, al final el valor va tancar amb una clatellada del 41,4%, i va passar dels 0,25 euros l'acció amb què va acabar la setmana passada als 0,14 euros d'ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El detonant d'aquest nou mínim històric (l'últim va ser a finals de desembre, quan va caure un 26,8%) va ser el nou valor nominal dels títols de Bankia determinat divendres pel Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), que quedarà reduït dels dos euros d'ara a un cèntim en un termini de dos mesos. De fet, l'organisme estatal va donar a conèixer els seus càlculs sobre els títols del banc que presideix José Ignacio Goirigolzarri un cop tancada la borsa per evitar un enfonsament encara més gran.

El FROB haurà de convertir els bons que va subscriure al desembre coincidint amb el rescat bancari impulsat per Brussel·les en dues successives ampliacions de capital per un valor global superior als 15.500 milions d'euros. Al final d'aquest procés, a més de la pèrdua del valor de l'acció, els minoristes veuran com es dilueix la seva presència a l'accionariat de l'entitat financera, perquè passaran de controlar el 52% de Bankia (la resta ja està en mans del FROB) a un percentatge que es pot situar per sota de l'1%.

Rebaixa de qualificació

Que el dia no començava bé per a Bankia ja es va veure ben d'hora. A la forta tendència venedora a la borsa s'hi va sumar la notícia de la rebaixa de la qualitat creditícia que va emetre l'agència internacional Standard & Poor's (S&P). El ràting a llarg termini de la matriu Banco Financiero y de Ahorros (BFA) i de la mateixa Bankia va caure un esglaó, fins a la B- i la BB-, respectivament, mentre que la qualificació a curt es va situar en C a BFA i es va mantenir en B a Bankia.

S&P ha retallat la nota de l'entitat perquè considera que tindrà una posició més dèbil del previst en capital de qualitat quan acabi la seva reordenació. Bankia, que ahir va tancar l'acord que mantenia amb Caser en distribució d'assegurances, ha traspassat 22.000 milions d'actius immobiliaris tòxics al banc dolent i ha rebut una injecció de 13.500 milions públics. Però les últimes pèrdues de 19.000 milions fan pensar a S&P que el banc encara depèn en gran mesura de la liquiditat del Banc Central Europeu (BCE). L'agència nord-americana també argumenta que la conversió de deute subordinat de 6.500 milions no és suficient per a la recapitalització.

Arbitratge a Caixa Laietana

Pel que fa als diners atrapats en les preferents, els serveis jurídics de la Generalitat estudien quin nivell d'actuació pot tenir l'administració catalana després de les quitances decretades pel FROB divendres. Fonts de l'Agència Catalana de Consum van explicar que aquest organisme, adscrit al departament d'Empresa i Ocupació, vol concretar un sistema d'arbitratge similar a l'aconseguit amb CatalunyaCaixa, no només per als afectats de Caixa Laietana (l'entitat catalana inclosa a Bankia) que ja van canviar fa un any participacions preferents per accions de Bankia, sinó també per als clients de Caja Madrid a Catalunya.

En tot cas, l'arbitratge afectaria els usuaris que van subscriure preferents sense rebre tota la informació pertinent del banc. En aquest casos, l'entitat retornaria el 100% del capital invertit.

stats