Publicitat
Publicitat

CRISI FINANCERA

Ha de tornar un total de 20.000 milions fins al 2014

Bankia s'assegura quasi tots els pagaments al mercat majorista

La injecció de diner públic a Bankia permetrà que pugui complir amb gairebé tots els venciments de deute fins al 2014. L'entitat augmentarà la liquiditat i podrà pagar els 20.000 milions compromesos.

Davant el futur incert de Bankia a llarg termini, en canvi, hi ha molta feina els pròxims cinc mesos, entre l'elaboració del nou pla de futur i l'ampliació de capital de 12.000 milions.

1. Quin és el calendari?

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) executarà aviat el primer tram del rescat, els 4.465 milions del préstec que va facilitar el 2010 i que ara es transformaran en capital. L'Estat passarà a tenir el 100% de la matriu Banco Financiero y de Ahorros (BFA), que a la vegada serà propietària del 45% de Bankia. La posterior injecció de 19.000 milions augmentarà aquesta participació fins a gairebé el 90% de Bankia, en cas que els petits accionistes no participin en l'ampliació que es plantejarà al setembre.

2. I el pla estratègic?

Enmig d'aquest programa financer, l'equip de José Ignacio Goirigolzarri s'ha compromès a preparar un pla estratègic abans de la junta del 29 de juny. El nou full de ruta esvairà gran part dels dubtes que es van plantejar a la roda de premsa d'ahir, com ara si caldrà un nou ajust d'oficines i de plantilla i si s'haurà fusionar BFA amb Bankia per reduir l'estructura del grup.

3. Seguirà cotitzant?

Un altra de les incògnites que pot aclarir el pla estratègic és si Bankia seguirà cotitzant a borsa. Un analista ho va preguntar ahir a Goirigolzarri, que es va limitar a respondre un "Per què no?". Cal recordar que si l'Estat subscriu tota l'ampliació, acabarà tenint un 90% del capital de l'entitat.

4. Venciments coberts

Bankia ha de tornar 19.900 milions fins al 2014, dels quals 9.000 corresponen a emissions dels mercats majoristes (les entitats que asseguren el funcionament normal de l'operativa dels bancs). La resta són cèdules hipotecaries i territorials. La nova liquiditat que aportarà l'Estat permetrà pagar pràcticament tots aquests deutes.

5. Necessitats de capital

L'entitat calcula que necessita un capital de 15.600 milions per a la cartera creditícia i immobiliària, 3.900 milions per actualitzar el valor del grup industrial i 2.700 milions en actius fiscals. Això suma 22.200 milions bruts, que al final es queden en els 19.000 milions demanats.

6. Cobertures i capital

Aquest esforç situarà la taxa de cobertura immobiliària en el 48,9%, que s'eleva al 56% sobre els actius adjudicats. Sobre el total de la cartera de crèdits el percentatge arriba al 12,6%, que en el cas del crèdit no promotor és del 5,1%. Després de tot això, el capital de màxima qualitat ( core capital ) de BFA pujarà del 8,2% del desembre del 2011 al 9,8%.

7. I les auditories del juny?

La pregunta final es queda sense resposta, de moment. Roland Berger i Oliver Wyman, les auditores designades per examinar el sector, acabaran la seva feina a mitjans de juny. Goirigolzarri va insinuar que no hi haurà nous problemes.

Més continguts de