CRISI FINANCERA
Economia 27/05/2012

Bankia s'assegura quasi tots els pagaments al mercat majorista

La injecció de diner públic a Bankia permetrà que pugui complir amb gairebé tots els venciments de deute fins al 2014. L'entitat augmentarà la liquiditat i podrà pagar els 20.000 milions compromesos.

T. Garganté
2 min
Bankia s'assegura quasi tots els pagaments al mercat majorista

BARCELONADavant el futur incert de Bankia a llarg termini, en canvi, hi ha molta feina els pròxims cinc mesos, entre l'elaboració del nou pla de futur i l'ampliació de capital de 12.000 milions.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

1. Quin és el calendari?

El Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) executarà aviat el primer tram del rescat, els 4.465 milions del préstec que va facilitar el 2010 i que ara es transformaran en capital. L'Estat passarà a tenir el 100% de la matriu Banco Financiero y de Ahorros (BFA), que a la vegada serà propietària del 45% de Bankia. La posterior injecció de 19.000 milions augmentarà aquesta participació fins a gairebé el 90% de Bankia, en cas que els petits accionistes no participin en l'ampliació que es plantejarà al setembre.

2. I el pla estratègic?

Enmig d'aquest programa financer, l'equip de José Ignacio Goirigolzarri s'ha compromès a preparar un pla estratègic abans de la junta del 29 de juny. El nou full de ruta esvairà gran part dels dubtes que es van plantejar a la roda de premsa d'ahir, com ara si caldrà un nou ajust d'oficines i de plantilla i si s'haurà fusionar BFA amb Bankia per reduir l'estructura del grup.

3. Seguirà cotitzant?

Un altra de les incògnites que pot aclarir el pla estratègic és si Bankia seguirà cotitzant a borsa. Un analista ho va preguntar ahir a Goirigolzarri, que es va limitar a respondre un "Per què no?". Cal recordar que si l'Estat subscriu tota l'ampliació, acabarà tenint un 90% del capital de l'entitat.

4. Venciments coberts

Bankia ha de tornar 19.900 milions fins al 2014, dels quals 9.000 corresponen a emissions dels mercats majoristes (les entitats que asseguren el funcionament normal de l'operativa dels bancs). La resta són cèdules hipotecaries i territorials. La nova liquiditat que aportarà l'Estat permetrà pagar pràcticament tots aquests deutes.

5. Necessitats de capital

L'entitat calcula que necessita un capital de 15.600 milions per a la cartera creditícia i immobiliària, 3.900 milions per actualitzar el valor del grup industrial i 2.700 milions en actius fiscals. Això suma 22.200 milions bruts, que al final es queden en els 19.000 milions demanats.

6. Cobertures i capital

Aquest esforç situarà la taxa de cobertura immobiliària en el 48,9%, que s'eleva al 56% sobre els actius adjudicats. Sobre el total de la cartera de crèdits el percentatge arriba al 12,6%, que en el cas del crèdit no promotor és del 5,1%. Després de tot això, el capital de màxima qualitat ( core capital ) de BFA pujarà del 8,2% del desembre del 2011 al 9,8%.

7. I les auditories del juny?

La pregunta final es queda sense resposta, de moment. Roland Berger i Oliver Wyman, les auditores designades per examinar el sector, acabaran la seva feina a mitjans de juny. Goirigolzarri va insinuar que no hi haurà nous problemes.

stats