RESCAT FINANCER
Economia 24/07/2012

Banquers i polítics s'expliquen al Congrés

T.g.
2 min

BARCELONA.El rescat del sistema financer, que es firma avui mateix, ha provocat una sèrie de compareixences al Congrés dels Diputats i a l'Audiència Nacional. El 16 de juliol els partits polítics de la subcomissió que supervisa la reestructuració bancària van voler aclarir d'aquesta manera possibles reponsabilitats en la gestió d'algunes de les entitats que han passat a mans de l'Estat. Avui mateix, l'exsecretari d'estat d'Economia José Manuel Campa s'explicarà a la comissió d'Economia de la cambra baixa. Més tard ho farà l'exgovernador del Banc d'Espanya Miguel Angel Fernández Ordóñez.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Dijous seran els expresidents de Novagalicia i Bankia, Julio Fernández Gayoso i Rodrigo Rato, els que compareixeran. Dijous també parlaran l'expresident de Caixa Catalunya Narcís Serra i l'exvicepresidenta econòmica Elena Salgado. Després d'aquestes primeres sis compareixences està previst que les següents ja es facin al setembre.

D'altra banda, la diputació permanent del Congrés va rebutjar ahir que el president del govern, Mariano Rajoy, s'expliqui sobre les raons que han portat a demanar el rescat bancari. El PSOE demanava la seva compareixença en una sessió plenària, amb el suport d'IU, UPyD, PNB i el grup mixt. En tot cas, el portaveu econòmic del PP al Congrés, Vicente Martínez Pujalte, va justificar que el ministre Luis de Guindos ja ha donat totes les explicacions i que no calia que ara ho fes el president del govern. Va afegir que en la legislatura passada Elena Salgado no es va explicar sobre l'endeutament del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB).

Efectivament, qui ha donat alguns detalls del rescat bancari, però amb comptagotes, és Luis de Guindos. Ahir va assegurar que el tipus d'interès que Europa cobrarà al FROB per les ajudes a les entitats serà "pròxim" a l'1,5%, tot i que va admetre que encara s'havia d'acabar de negociar amb Brussel·les. De Guindos es va mostrar satisfet, perquè va destacar que és un cost molt inferior al que ha de pagar el Tresor en les seves subhastes de deute, situat entre el 4% i el 6%.

Un tipus del 8% per als bancs

El ministre fins i tot va remarcar que l'Estat farà calaix amb el rescat bancari, ja que el FROB facilitarà préstecs (els denominats cocos ) amb un tipus d'interès pròxim al 8%.

La setmana de declaracions no s'acaba al Congrés. El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va rebutjar prendre declaració a Rodrigo Rato abans de decidir si intervé judicialment Bankia. En aquest cas hauria de decidir si substituir o no els actuals gestors de l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri, tal com demana UPyD en la seva querella.

Segons fonts jurídiques que cita Efe, el jutge ha retardat la vista fins demà, quan ha acordat preguntar als advocats de Bankia. El titular de l'Audiència també ha descartat la declaració del representant legal del FROB; la de Deloitte, l'auditora que va examinar els comptes de Bankia i la seva matriu BFA corresponents al 2011, i la de l'advocat de Caja Canarias, una de les entitats que van formar Bankia.

stats