Economia 10/05/2013

Barcelona, segona ciutat d'Europa en atracció d'estudiants MBA

Els més de 857 estudiants internacionals anuals d'aquest màster deixen 60 milions d'euros a Catalunya cada any, segons un estudi de l'escola de negocis Esade

Xavier Alegret
2 min
L'estàtua de Colom reobrirà al juny amb millores tècniques

BarcelonaBarcelona és la segona ciutat d'Europa en atracció d'estudiants internacionals de MBA, només per darrere de Londres, i la cinquena del món. Així ho mostra un estudi presentat aquest divendres per l'escola de negocis Esade, que destaca l'impacte econòmic de rebre estudiants d'aquest prestigiós màster de gestió empresarial.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Boston i la seva àrea d'influència, on hi ha la Universitat de Harvard, és la que compta amb més estudiants internacionals de MBA, 1.820. La segueixen Nova York, amb 1.054; Londres, amb 1.013, i Chicago, amb 926. Després se situa Barcelona, primera ciutat no anglosaxona, amb 857, sumants els estudiants del màster a Esade, l'IESE i EADA, ja que són les que apareixen al rànquing del 'Financial Times'.

Barcelona se situa així per sobre de ciutats com París, Singapur, San Francisco, Los Angeles, Washington, Shangai i Madrid. La capital espanyola ocupa el tretzè lloc amb 445 estudiants internacionals del màster.

Cada estudiant deixa 70.000 euros anuals a la ciutat

Esade calcula que l'atracció d'aquests més de 850 estudiants de MBA a Barcelona deixa més de 60 milions d'euros a la ciutat i la seva àrea d'influència. El màster, que dura al voltant de 16 mesos, costa de mitjana, a Barcelona, 61.556 euros. És a dir, 45.947 euros a l'any. A més, calcula que les despeses d'estada són, de mitjana, de 25.000 euros. Així, cada estudiant es gasta 70.947 euros a l'any, un 74% més que els 40.755 de despesa d'un turista que estigués un any a la ciutat.

Aquest impacte econòmic, però, no roman a la ciutat ja que només entre un 5 i un 10% dels estudiants acaba treballant a la ciutat, mentre una quantitat similar crea una empresa al territori. Per això, Esade ha fet algunes propostes al Govern perquè es pugui aprofitar millor aquest talent. Per exemple, algunes de les propostes són que els mostri els centres de recerca, perquè coneguin el potencial del país, i que es creï una competició d'alumnes per resoldre algun repte per la ciutat i s'ofereixi als guanyadors la possibilitat de crear una 'start-up' per dur a terme el projecte.

La directora general d'Esade, Eugènia Bieto, ha traslladat aquestes propostes al president de la Generalitat, Artur Mas, aquest divendres al migdia durant la inauguració del Càmpus MBA d'Esade a Sant Cugat, a la qual ha assistit també el secretari general adjunt de l'OCDE, Yves Leterme.

stats