Economia 20/06/2019

Barcelona demana ajuda legal a la UE per combatre Airbnb

Deu ajuntaments europeus remeten una carta a Brussel·les reclamant una legislació més ferma

Irene Riart
2 min
Getty

BarcelonaBarcelona i nou ciutats europees més han fet pública una carta en què demanen ajuda legal a la Unió Europea per combatre Airbnb, segons publica 'The Guardian'. Els governs locals insten les institucions europees a endurir la llei contra Airbnb i altres webs de lloguer turístic per tal d'evitar la "turistificació" massiva dels barris i reduir l'escassetat d'habitatge.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La carta, signada també pels ajuntaments d'Amsterdam, Berlín, Bordeus, Brussel·les, Cracòvia, Munic, París, València i Viena, reclama que el creixement exponencial de les plataformes de lloguer turístic hauria de formar part de l'agenda política europea en aquesta nova legislatura. Segons els ajuntaments, els habitatges fins ara destinats als residents locals s'estan transformant en un mercat per ser llogat a turistes, cosa que afecta les ciutats.

El comunicat també alerta dels riscos que suposa aquesta nova deriva. El fet que l'habitatge es destini al lloguer turístic provoca, segons els ajuntaments, que bona part del mercat d'habitatge desaparegui de l'abast dels locals a causa de l'augment dels preus dels lloguers, fet que s'accentua per l'escassetat d'habitatge que pateixen avui dia les ciutats. A més, els governs locals també denuncien que les plataformes de lloguer turístic fan créixer el malestar entre els veïns, la sensació d'inseguretat i la turistificació dels barris.

Els ajuntaments signants reclamen la possibilitat d'introduir regulacions locals pròpies en funció del context de cada ciutat. Per contra, adverteixen que això no serà possible sense una legislació comunitària ferma que obligui plataformes com Airbnb a cooperar amb els ajuntaments per tal de registrar i proporcionar les dades dels apartaments anunciats a la seva web.

A l'abril, l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europa Maciej Szpunar, va afirmar que, segons la legislació europea, Airbnb hauria de ser considerat una plataforma digital, i no una empresa del mercat immobiliari tradicional. Aquesta categorització permetria que l'empresa operés lliurement per la UE, fet que es contradiu amb la petició dels ajuntaments europeus perquè l'empresa es veuria exempta de proveir la informació sobre els pisos turístics a les institucions.

stats