El port de Barcelona bat rècords amb un augment del 48,5% del tràfic al novembre

El moviment de contenidors augmenta més del 57%

La situació política catalana no ha afectat el tràfic de mercaderies al port de Barcelona. A l'octubre el moviment de mercaderies va augmentar un 35% i al novembre s'ha batut el rècord de creixement mensual amb un increment del 48,5%, segons ha informat aquest dimecres l'Autoritat Portuària.

Destaca l'augment al novembre del tràfic de contenidors, que va augmentar un 57,5% i va assolir el rècord de l'any 2017, un exercici en el qual fins ara cada mes, menys l'abril, el tràfic d'aquest tipus de càrrega ha augmentat en percentatges de dos dígits.

Amb els resultats de novembre, el port s'encamina cap a un exercici històric. El primer semestre ja el va tancar com el millor de la seva història. Ara, amb les últimes dades, el tràfic total del port en els primers onze mesos de l'any arriba als 56,2 milions de tones, amb un augment respecte a l'any anterior del 26%.

El port de Barcelona tanca el seu millor primer semestre de la història

En el cas dels contenidors, un tràfic considerat estratègic per al port de Barcelona, entre gener i novembre han passat per l'enclavament 2,7 milions de TEU (un TEU equival a un contenidor estàndard de 20 peus), xifra que suposa un increment del 33,7% respecte al mateix període de l'any anterior.

En el cas dels contenidors, l'augment més important es produeix en els de transbordament, és a dir, aquells que arriben al port de Barcelona per tornar a ser embarcats cap a la destinació final. Aquest tipus de tràfic ha augmentat un 142%.

Impuls de les exportacions

Però el tràfic de contenidors també anticipa un creixement en el comerç exterior (importacions i exportacions). Entre gener i novembre ha crescut un 9% el tràfic de contenidors d'importació, fins als 521.423 TEU, mentre que l'exportació de contenidors ha augmentat un 4,1%, fins als 649.645 TEU. Novembre anticipa un bon comportament de les exportacions catalanes, amb un increment del 17,8% dels contenidors per a l'exportació.

En la resta de càrregues el mes de novembre també ha registrat un bon comportament. En el cas dels líquids a granel l'increment anual se situa en un 25%, fins als 13,1 milions de tones, amb un augment del 60,4% del gas natural, de quasi el 30% de la gasolina i del 25,7% dels productes químics.

Quant als sòlids a granel, fins al novembre s'han registrat 4,1 milions de tones, un 3,3% més que l'any passat, amb destacats increments de les potasses, la fava de soja, els cereals i les farines.

També ha augmentat la càrrega rodada -camions i remolcs que es transporten amb ferris- que cobreixen les línies amb les Balears, les Canàries, Itàlia i el nord d'Àfrica, amb un increment del 6,4% respecte a l'any anterior.

Més passatgers

El tràfic de passatgers fins al novembre va arribar als 3,9 milions, amb un increment del 3,7%. Els ferris van transportar 1,3 milions de persones, mentre que els creueristes van arribar als 2,59 milions. Els usuaris de ferris han augmentat un 11,5%, mentre que el de passatgers de creuers s'ha mantingut estable.