Economia 18/06/2012

Barroso suggereix un rescat directe a la banca espanyola sense passar per l'Estat

El president de la CE diu que li agradaria una fórmula "que no contamini el deute espanyol", però caldria canviar els tractats. Brussel·les presentarà una proposta d'unió bancària a la tardor

D.s.u.
2 min

BarcelonaEls presidents de la Comissió Europea i de l'Eurogrup, José Manuel Durao Barroso i Herman van Rompuy, han comparegut avui en una roda de premsa prèvia a la cimera del G-20 a Los Cabos per valorar les eleccions a Grècia i les mesures que cal prendre per acabar amb la crisi de l'euro.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Espanya ha de fer la demanda formal de rescat i després parlarem dels termes", ha dit Barroso, que ha dit que la Comissió veuria amb bons ulls una solució que no contaminés el deute sobirà, en referència a un possible rescat directe dels bancs. Però ha alertat que això s'ha de decidir a l'Eurogrup. Aquesta via, a més, requereix un canvi en els tractats europeus, per la qual cosa caldria un acord de tot els països.

"Hem d'anar més lluny" per fer sortir Europa de la crisi, ha considerat Barroso, que ha anunciat que presentaran una unió bancària a la tardor, com ja va publicar ahir el 'Telegraph', que ha de convertir la unió monetària en una d'econòmica "real", per transmetre el missatge que l'euro és "irreversible". Ha reiterat que la Comissió seguirà treballant per una integració més gran, una supervisió europea i un fons de garanties europeu.

Ha assegurat que treballen per dissenyar una futura mutualització del deute, que compta amb l'oposició d'Alemanya, però ha alertat que "uns possibles eurobons no seran una eina per gastar més", "al contrari, s'incrementarà el control pressupostari". A més, ha dit que no són una solució "a curt termini" i que calen canvis dels tractats.

Van Rompuy, per la seva banda, ha fet una crida a Grècia a seguir amb els ajustos per demostrar la fortalesa de la moneda única i ha assegurat també que ha d'arribar una unió bancària i que treballaran per aplicar les propostes de la comissió de crear una supervisió unitària i un fons de garantia de dipòsits. El president de l'Eurogrup ha assegurat que l'impacte dels problemes de l'euro ha de ser relativitzat i que no es poden comparar aquests problemes amb els posteriors a la crisi financera del 2008. "La crisi ha afectat de manera diferent els països", però ha assegurat que aquestes diferències "s'estan suavitzant".

Ha apuntat a "tres vies per atacar la crisi": reformes a nivell dels estats, promoure el creixement i un nou marc normatiu financer", en referència a la unió bancària. Van Rompuy ha admès que no hi ha "un ampli acord" sobre els eurobons i ha considerat que són una mesura "a llarg termini".

Barroso també ha dit que volen una taxa a les transaccions financeres que "sigui una contribució a la solidaritat global".

Flexibilització dels terminis per a Grècia

"Estudiarem amb l'FMI de quina manera podem facilitar a Grècia el compliment dels ajustaments", ha dit Barroso, en referència a una possible flexibilització dels terminis a Grècia.

"El nou govern ha d'implementar les reformes", ha dit el president de la Comissió, que ha valorat "el coratge" del poble grec i ha anunciat que estan preparats "per seguir donant suport a Grècia".

Es tracta de la primera compareixença pública de líders de les autoritats europees des de les eleccions a Grècia.

stats