Economia 01/09/2012

Barroso culpa de la crisi europea els estats incomplidors

El president comunitari considera que, a més de les dificultats financeres, hi ha "una crisi de credibilitat"

Efe
2 min
TOT ESPERANT EL RESCAT FORMAL DE LA BANCA El president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, encara no ha rebut la petició d'ajuts per al sector financer espanyol, una petició que ha de fer el Banc d'Espanya a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), i que permetrà desbloquejar 30.000 milions per als bancs públics espanyols, entre els quals Bankia.

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, ha responsabilitzat avui de la crisi que travessa la Unió Europea (UE) tant les dificultats "financeres i econòmiques" com l'incompliment de les normes i valors comuns per part dels estats membres.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En un discurs ofert a l'Escola de Dret Yale de l'Haia (Holanda) i difós a Brussel·les, el president de l'executiu comunitari ha insistit en la necessitat que tots els membres de la Unió respectin els valors i principis comunitaris i honorin els seus compromisos.

"Encara que les causes immediates de la crisi que afecta actualment la UE són sens dubte financeres i econòmiques, també són, a un nivell més bàsic, el producte d'una crisi de valors i del no-respecte de les normes", ha indicat Barroso durant la seva intervenció.

Barroso ha insistit en el fet que Europa "ha d'honrar els seus valors" i "canviar els seus hàbits", atès que "una Unió com la nostra només pot funcionar si tots els estats membres honren els seus compromisos. Si els països no acaten en la pràctica els principis fonamentals que tots han acordat, haurem de fer front a una crisi de credibilitat".

En aquest context, el màxim responsable de la CE ha emfasitzat que "en una comunitat en la qual cada membre ha acceptat de manera lliure sostenir uns valors compartits, hi ha un clar perill que tot el sistema d'aquesta comunitat basada en el dret es vegi soscavat si algun dels seus membres fa perillar aquests valors".

"Estem experimentant una situació en la qual compartim tant un mercat intern com una moneda comuna, on els problemes transnacionals no poden ser resolts de manera adequada a nivell nacional", ha assenyalat Barroso.

Cal, ha afegit, "més unitat i coherència entre les nostres polítiques i una major harmonització", la qual cosa exigeix una integració institucional més profunda.

Segons Barroso, "la crisi ha deixat clar que no només hem de completar la unió econòmica i monetària, sinó també perseguir una major integració econòmica i una unió política i democràtica més profunda, dotada dels mecanismes adequats de responsabilitat".

A més, ha posat de manifest "els límits de l'acció individual per part dels estats".

Barroso ha insistit a més que "Europa i els principis del Tractat necessiten ser renovats".

"Aquesta renovació europea ha de representar un salt de qualitat i permetre a Europa superar els desafiaments del món actual, i donar-li les eines necessàries per reaccionar de manera més efectiva i per dissenyar i controlar el futur".

Barroso ha destacat que la UE es troba en un moment decisiu i que les decisions que es prenguin ara "determinaran si Europa segueix sent una àrea d'estabilitat, prosperitat i llibertat basada en la solidaritat, la responsabilitat i la cohesió".

Encara que ja s'ha avançat en aquesta direcció encara queda molt per fer, "amb el degut respecte als nostres valors, principis i l'estat de dret", ha indicat.

stats