Economia 30/05/2012

Brussel·les pressiona a favor de fer servir fons europeus per salvar bancs

La Comissió Europea aposta per una major integració bancària i perquè les entitats financeres puguin beneficiar-se dels recursos del fons de rescat de la UE directament. Aquesta opció requeriria un canvi dels tractats que Alemanya rebutja, segons recorda el comissari europeu d'afers Econòmics, Olli Rehn

Ara
2 min
El president de la Comissió Europea, Barroso

BarcelonaEl president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha explicat avui, en una roda de premsa a la seu de la Comissió, a Brussel·les les recomanacions de l'executiu comunitari per a 12 països membres "en risc de desequilibri econòmic" i ha assegurat que cal avançar cap a una "major integració", amb mesures com la creació d'un Fons de Garanties de Dipòsits Europeus i la unió bancària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Comissió demanarà en la propera cimera europea que el fons de rescat pugui salvar directament els bancs, sense necessitat d'una petició formal de l'estat afectat. "Per trencar el vincle entre la banca i els estats sobirans la recapitalització directa via fons de rescat ha de ser contemplada", resa el document.

Tot i així el comissari d'Afers Econòmics, Olli Rehn, ha recordat que "la normativa actual no ho permet" perquè els bancs només poden anar al fons de rescat a través dels estats. Ho descarta així com una mesura a curt termini, que compta amb l'oposició d'Alemanya, fet que ha ocasionat un nou repunt de la prima de risc.

Barroso ha assegurat que són "ambiciosos" per fomentar una integració plena i ha avançat que treballaran per a una unió bancària i pels eurobons, a més de la creació d'un Fons Europeu de Dipòsits per tal de garantir "el caràcter irreversible de l'euro".

"No hi ha una solució màgica, i aquestes coses requereixen temps", ha dit el president de l'executiu comunitari, però "estem convençuts dels beneficis que ha aportat l'euro.

Ha al·ludit a l'"interès comú" i en especial al d'Alemanya, que és "un dels grans beneficiats" de l'euro, perquè ha convertit l'eurozona en "el seu mercat intern", tot i així ha assegurat que té "confiança" en què serà la determinació de la majoria dels alemanys la d'avançar en aquesta direcció.

"Els estats membres s'han pres seriosament les recomanacions de l'any passat", ha dit Barroso, i de mitjana, "avancem pel bon camí". El paquet de reformes "posa les bases" per assolir el creixement, però s'ha referit als 12 països en risc, que han de treballar per frenar l'atur, sobretot el juvenil.

Barroso s'ha referit al Consell Europeu de juliol, on vol que s'aconsegueixin "acords" sobre el creixement i que s'acordin "els bons de projecte" i que es modifiqui la capacitat d'inversió del Banc Europeu d'Inversions. A més, ha demanat que s'accepti que per fomentar el creixement cal un augment del pressupost europeu, "encara que sigui reduït".

És, segons Barroso, el paquet "més important" de mesures econòmiques de l'any i pretén reequilibrar l'economia europea. El president de la CE ha dit que en alguns àmbits s'ha actuat de manera correcta i que ens trobem en "ple procés de reequilibri" tot i que encara no "hem assolit els nostres objectius".

El president ha lamentat que el darrer Consell no es veiés un consens ens els instruments, tot i que ha assegurat que s'avança en la bona direcció.

stats