DEUTE
Economia 11/09/2011

Berlín dóna per descomptada la fallida grega i prepara un pla, segons 'Der Spiegel'

Un dels objectius de Merkel seria evitar el contagi a Itàlia, Espanya i Xipre

Efe
2 min
La cancellera alemanya, Angela Merkel

BerlínEl govern alemany compta amb la fallida de Grècia i està preparant un pla per afrontar i reduir el perill de contagi a altres països, segons la revista Der Spiegel, que cita fonts del ministeri de Finances.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La revista assegura que la pregunta que es fan les autoritats de Berlín ja no és com salvar Grècia sinó com reaccionar quan es decideixi la reestructuració del seu deute.

Segons la publicació, la possible fallida grega i les seves conseqüències va ser el tema central d'una reunió que va mantenir la setmana passada el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, amb la seva col·lega finlandesa, Jutta Urpilainen, i el seu homòleg holandès, Jan Kees de Jager.

Der Spiegel afirma que entre els tres ministres hi va haver acord en què cal dissenyar una estratègia per després de la insolvència grega, que consideren pràcticament inevitable.

Els funcionaris del ministeri de Finances alemany encarregats per Schäuble d'analitzar els escenaris possibles després d'una reestructuració del deute grec consideren que la situació seria manejable sota determinades condicions, independentment de si Atenes abandona o no l'eurozona.

Abans que res, segons els experts, és indispensable que es faci la reforma del fons de rescat tal com està planificada per fer front a les conseqüències.

Una reestructuració del deute grec comportaria pèrdues per als creditors, entre els quals hi ha el Banc Central Europeu (BCE) i les institucions financeres i asseguradores a tot Europa.

Un dels objectius de l'estratègia per després de la fallida seria minimitzar aquestes pèrdues i evitar el contagi a altres països com Itàlia, Espanya i Xipre.

El pla alemany, que segons Der Spiegel ja ha estat exposat davant la Comissió Europea, preveu dos instruments.

D'una banda, s'obririen línies de crèdit per als països amb problemes, que podrien usar-les en el cas que no puguin demanar capital en els mercats financers.

A més, s'injectaria capital en els bancs afectats per la insolvència grega, per estabilitzar-los.

Segons afirma la revista, els experts alemanys consideren que el perill de contagi en el cas d'una fallida ha disminuït perquè, a diferència del que passa a Grècia, els altres països en problemes han fet notables progressos en els seus programes d'ajust.

stats