Economia 08/05/2015

Blackrock, La Caixa i George Soros, accionistes de referència a Cellnex

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Francisco Reynés, vicepresident  d’Abertis, i Tobías Martínez, conseller delegat de Cellnex, ahir.

Cellnex, la filial de telecomunicacions d’Abertis, va estrenar-se ahir a borsa amb una pujada del 10,07%, i va passar dels 14 euros per acció -el preu més alt de la forquilla de preus prevista per al debut- als 15,41 euros. I ho va fer amb la benedicció dels seus tres nous accionistes de referència: el fons d’inversió BlackRock (que controla un 6,2% de la companyia), La Caixa (5%) i el magnat George Soros (amb menys d’un 3%). La nova companyia de telecomunicacions -fins fa poc es deia Abertis Telecom- aspira ara a fer el salt “aviat” al selectiu Íbex-35, tal com va explicar ahir el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés, després del tradicional toc de campana a la Borsa de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’empresa de gestió de torres de telefonia mòbil, que té Abertis com a principal accionista amb un 34% del capital, passa a ser la quarta companyia espanyola que debuta a borsa aquest any, després d’Aena, Saeta Yield i Naturhouse. Però no és l’última, ja que ahir també va debutar a borsa el fabricant de trens Talgo.

Amb la sortida a borsa de Cellnex, Abertis ha complert un dels pilars del seu pla estratègic entre el 2015 i el 2017 i, alhora, ha captat fins a 1.946 euros de l’OPV per invertir en el creixement i expansió internacional de la seva divisió d’autopistes. Segons les dades de la companyia, la seva filial és el primer operador europeu independent d’infraestructures de telecomunicacions sense fils.

Disposa d’un total de 15.170 torres, de les quals la meitat se situen a Espanya i l’altra meitat a Itàlia, i té la intenció de posar el focus també a França, Alemanya i el Regne Unit, tot i que al mateix temps es fixa en els països de l’est i els nòrdics. “Els mirem com una companyia espanyola amb vocació internacional europea”, va proclamar ahir el seu conseller delegat, Tobías Martínez.

A Talgo li costa arrencar

Només tres hores després del repic de campanes de Cellnex al parquet espanyol, Talgo va repetir l’escena, però amb un destí molt diferent. Si bé la filial d’Abertis va pujar un 10%, el constructor de ferrocarrils va caure un 9% en el seu primer dia. Els números havien anticipat ja la diferència entre les dues companyies: mentre que la primera s’havia estrenat amb el preu més elevat del seu rang, Talgo va col·locar les seves accions en la part més baixa, a 9,25 euros per cada títol.

Talgo es va estrenar al mercat amb una capitalització de 1.265 milions i amb l’objectiu de mantenir la seva estratègia d’expansió internacional: el 72% de la seva facturació prové ja de l’exterior i manté trens a l’Estat, Portugal, França, Suïssa, Itàlia, el Kazahastan i l’Uzbekistan.

stats