Economia 26/01/2011

Blanco anuncia que el gestor per privatitzar el 49% d'AENA es constituirà abans del 28 de febrer

El ministre assegura que el nou model aeroportuari contempla les grans reclamacions de la societat catalana i les seves institucions per El Prat

Redacció
1 min

MadridEl ministre de Foment, José Blanco, ha assegurat avui al Congrés que el nou model aeroportuari que desenvolupa el govern espanyol contempla les grans reclamacions de la societat catalana i les seves institucions sobre El Prat, ja que garanteix la seva gestió individualitzada. Amb aquestes paraules ha respòs una interpel·lació del portaveu d'ERC, Joan Ridao, que ha reclamat un model alternatiu que garanteixi la plena gestió autònoma, la participació decisiva de les administracions territorials i una posició determinant del Govern.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Blanco ha suggerit a Ridao que faci un "canvi de xip" perquè la reforma flexibilitza l'actual model en xarxa i assegura una gestió totalment independent en aeroports concessionats, que serà el cas de l'aeroport del Prat, a més d'un alt grau de gestió autònoma en els administrats per societats filials. Ha explicat que abans del proper 28 de febrer es constituirà la societat mercantil AENA Aeropuertos, que permetrà donar entrada a capital privat amb una participació màxima del 49%.

El Reial Decret Llei articula dues possibilitats per gestionar els aeroports de manera individualitzada, a través de societats filials de gestió que tindrien les mateixes competències que AENA Aeropuertos, o bé amb concessions a favor del sector privat, on el concessionari assumeix la gestió de l'aeroport "al seu propi risc", que és precisament el cas del Prat, així com Barajas.

El ministre ha destacat que gràcies a la inversió de l'Estat de 2.636 milions d'euros des del 2004 El Prat ha recuperat el tràfic amb un increment interanual del 6,5% el 2010, gairebé 4 punts per sobre de la mitjana de la xarxa d'AENA, del 2,7%. El número de rutes també ha augmentat, passant de 68 a 82 a l'Estat, i de 149 a 195 les internacionals. Ha afegit que les connexions intercontinentals han augmentat un 75% des del 2006.

stats