Economia 30/05/2012

Blindatge de 14 milions a Bankia

Un dels directius de Bankia, Aurelio Izquierdo, té dret a una indemnització de 13,9 milions en cas de marxar de l'entitat. Bancaja, l'entitat de la qual prové Izquierdo, va reconèixer ahir aquest pacte.

Elena Freixa
2 min
El director financer de Bancaja, Aurelio Izquierdo, té firmat un contracte que preveu compensació en cas de jubilació, prejubilació, invalidesa o mort.

BARCELONA.La matriu de Bankia, Banco Financiero y de Ahorros (BFA), recull als seus comptes un blindatge de 13,9 milions d'euros pactat per l'ex director financer i de negoci de Bankia, Aurelio Izquierdo. L'acord es remunta a quan el banquer ocupava un alt càrrec a Bancaja, l'entitat valenciana que va ser absorbida per Bankia. Després de l'operació, Bancaja va passar a ser un dels accionistes de l'entitat madrilenya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La compensació milionària a Izquierdo, que va ser director general i la mà dreta del president de Bancaja, José Luis Olivas, es va saber després que BFA hagi reconegut que necessitarà unes ajudes públiques addicionals de 19.000 milions. L'any passat BFA va tenir pèrdues de 3.318 milions d'euros.

Els gairebé 14 milions que ahir Bancaja va reconèixer que té pactats per a Izquierdo no són estrictament una indemnització per acomiadament, sinó que corresponen a una pòlissa de 7,63 milions per cobrir la jubilació, mort o invalidesa, i una assegurança d'estalvi de 6,28 milions en cas de prejubilació.

Izquierdo va entrar a la directiva de Bankia catapultat per Olivas, quan Bancaja va quedar absorbida. Va passar a ser director de negoci del banc madrileny, però les desavinences amb Rodrigo Rato, llavors president, el van apartar de l'entitat a l'octubre. Va passar a dirigir el Banc de València poc abans que acabés intervingut per l'Estat. Encara avui és director financer de Bancaja, tot i que l'entitat ja presenta una activitat molt baixa sota el paraigua de BFA.

La matriu de Bankia va insistir ahir a remarcar que ells no tenen cap compromís firmat amb Izquierdo, i que, en tot cas, és Bancaja qui ha de respondre per aquest acord. "Ni un sol euro de BFA-Bankia es destinarà a pagar res a Izquierdo", van insistir ahir a l'ARA fonts de l'entitat. El banc està pendent de rebre més de 23.500 milions i la notícia d'ahir va despertar fortes crítiques. "El contracte no té res a veure amb nosaltres; està firmat amb una altra entitat que ara és accionista de BFA", van afegir des del banc.

Incògnita

El dubte és com s'ho farà Bancaja per respondre a l'acord per indemnitzar Izquierdo. Quan l'Estat injecti els 19.000 milions previstos per recapitalitzar BFA, l'entitat valenciana veurà com desapareix la seva participació com a accionista i quedarà només com a fundació, va informar l'agència Efe. La memòria dels comptes anuals de l'entitat que ahir va presentar-se a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) recull que el 2011 es va pagar una indemnització milionària de 6,16 milions a un alt directiu, Matías Amat, històric de l'antiga Caja Madrid.

stats