ECONOMIA
Economia 15/02/2012

La borsa permetrà que els fons especulatius tornin a comprar accions de bancs

L'autoritat borsària va prohibir les anomenades posicions curtes l'estiu passat. La progressiva normalització dels mercats internacionals ha reduït la pressió al mercat financer

Toni Garganté
1 min

BarcelonaLa Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha aixecat la tarda de dimecres la prohibició de les 'posicions curtes'. Aquest tipus d'operacions, que es van il·iegalitzar l'estiu passat a diversos països europeus, es basen en la compra d'accions d'un valor, normalment de bancs i asseguradores, que es venen al cap de poc temps. El negoci, que normalment protagonitzen grans fons d'inversió especulatius, consisteix a fer una aposta baixista sobre el valor que es compra. La diferència sobre el valor previ pot provocar grans guanys si es fa a l'engròs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquestes pràctiques van provocar que molts valors bancaris comptabilitzessin moltes jornades seguides a la baixa, fet que va agreujar la crisi borsària de l'agost passat. La CNMV va emetre ahir un comunicat en el qual justifica l'aixecament de la prohibició perquè la situació s'ha normalitzat "durant les darreres setmanes". La nota afegeix: "A aquesta circumstància han contribuït els avenços realitzats a la Unió Europea per la contenció de la inestabilitat en els mercats de deute públic i el reforçament de la disciplina fiscal".

Segons el comunicat, "les noves subhastes de liquiditat a llarg termini del Banc Central Europeu i, a Espanya, l'aprovació, al consell de ministres del passat 3 de febrer, del reial decret de sanejament financer" han sigut bàsiques per a aquesta normalització dels mercats inversors.

stats