Crisi del deute
Economia 12/08/2011

Les Borses europees pugen gràcies a la prohibició de fer vendes al descobert

Al tancament l'Íbex 35, el principal indicador de la Borsa espanyola, havia tancat amb un increment del 4,82%. El Dax alemany ha guanyat un 3,5%, el CAC de París el 4%, el FTSE 100 de Londres el 3% i el FTSEMIB d'Itàlia el 4%.

Redacció
2 min

FrankfurtLes borses europees han reaccionat positivament a les limitacions de la prohibició de les posicions curtes, i han ignorat tant la recessió econòmica a Grècia com els anuncis sobre la debilitat del creixement francès, gràcies la prohibició en alguns estats europeus de fer ventes de valors al descobert.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'Ibex 35 ha liderat els guanys de les principals borses europees després de tancar amb 8.647,30 punts i uns guanys del 4,82%, la segona pujada més important de l'any després del 5,42% del 12 de gener passat. Amb el resultat obtingut aquest divendres, els inversors del selectiu espanyol han aconseguit superar les pèrdues de la setmana acumulades durant els tres primers dies de sessions en números vermells.

Les altres borses europees també han reaccionat positivament a la decisió avalada per la Unió Europea de prohibir les inversions de posicions curtes. Així, el Dax alemany ha guanyat un 3,5%, el CAC de París el 4%, el FTSE 100 de Londres el 3% i el FTSEMIB d'Itàlia el 4%.

Les fortes caigudes que les Borses van patir a principis de setmana van portar a França, Espanya, Itàlia i Bèlgica a cercar fórmules que permetessin posar punt final a les pràctiques especulatives que van causar grans pèrdues borsàries a empreses i bancs com Société Générale. Per aquest motiu, l'opció que es va escollir va ser prohibir la venta al descobert, una operació especulativa que consisteix en vendre a plaç valors que no es tenen en possessió amb l'esperança de que es puguin comprar en el moment en què el mercat ofereixi el preu més baix.

Tot i això, els experts asseguren que és una bona mesura per evitar el símptomes especulatius en una situació en què l'economia mundial es troba inestable, però que no soluciona el problema principal: els grans deutes estatals. En la pràctica continuen existint prou instruments financers per especular però, tot i això, els experts i els operadors borsaris coincideixen en què la prohibició ha contribuït a reduir la volatilitat als mercats.

stats