RESCAT FINANCER
Economia 11/07/2012

Brussel·les vol que La Caixa cedeixi el control de CaixaBank

Brussel·les vol forçar La Caixa a reduir la seva participació a CaixaBank. L'entitat financera catalana, per tant, podria perdre el control del banc que va crear ara fa tot just un any.

àlex Font Manté
2 min
Brussel·les vol que La Caixa cedeixi el control de CaixaBank

BARCELONA.La Caixa podria convertir-se en una víctima col·lateral del rescat bancari. Malgrat que en principi no necessitarà assistència financera, el rescat que ha negociat Espanya amb l'Eurogrup inclou condicions per a tot el sector financer, independentment de si necessiten capital addicional o no. Una d'aquestes condicions estableix que les caixes d'estalvis deixin de ser accionistes majoritàries dels bancs. Precisament, La Caixa és el principal accionista de CaixaBank, amb una participació del 61% (la resta està en mans de petits accionistes). A més, Brussel·les vol que caixes i bancs deixin de compartir equips directius, com passa ara amb La Caixa i CaixaBank, que tenen Isidre Fainé i Joan Maria Nin com a màxims dirigents.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El govern espanyol haurà d'aprovar a finals de novembre noves lleis que defineixin exactament quin serà el nou paper de les caixes d'estalvis, segons estableix l'acord del rescat. "Per a finals de novembre del 2012 -diu literalment el memoràndum- les autoritats espanyoles hauran de preparar lleis que clarifiquin el rol de les caixes d'estalvis com a accionistes de les institucions de crèdit amb l'objectiu de reduir eventualment les seves participacions fins a nivells de no-control".

Tot i que l'acord encara no és definitiu (el document final es tancarà el 20 de juliol), una portaveu del ministeri d'Economia va assegurar que aquesta condició en cap cas desapareixerà del memoràndum del rescat. Tot i així, la portaveu considera que la inclusió de la paraula eventualment en el text indica que no és una "condició tancada", sinó que "es deixa oberta" a la possibilitat que finalment no s'acabi executant. D'aquesta manera, el futur de La Caixa i de l'actual equip directiu recau en el govern espanyol i en com de restrictiva sigui la legislació que s'aprovi al novembre.

L'acord és molt clar pel que fa a la part dels consells d'administració. Brussel·les no vol que les caixes i els bancs que controlen tinguin els mateixos directius. Per això, emplaça el govern espanyol a aprovar "requeriments d'incompatibilitat" entre els consells d'administració de les dues entitats.

Altres entitats

Quan el govern espanyol va obligar la majoria de caixes a convertir-se en bancs, La Caixa va dissenyar una estructura que li permetia mantenir el control de CaixaBank sense deixar de ser caixa d'estalvis. La majoria de caixes van emular aquesta estructura i, actualment, n'hi ha quatre que estan en la mateixa situació que La Caixa i que també es veuran obligades a reduir les seves participacions.

Es tracta de BMN (controlada en un 100% per les quatre entitats fundadores: Penedès, Granada, Múrcia i Sa Nostra); Kutxabank (que dominen també en un 100% les tres basques: BBK, Kutxa i Caja Vital), i les entitats que lideren Unicaja i Ibercaja. Altres caixes catalanes, com CatalunyaCaixa i Unnim, també van copiar aquesta estructura abans de ser nacionalitzades.

stats