CRISI DEL DEUTE
Economia 18/09/2012

Brussel·les aboca Espanya al rescat

El vicepresident europeu Joaquín Almunia alerta el govern espanyol dels "riscos" de mantenir la incertesa sobre si demanarà el rescat. De Guindos li respon que ho decidiran quan sigui "oportú".

Dani Sánchez Ugart
2 min
Brussel·les aboca Espanya al rescat

BARCELONA.La indefinició del govern espanyol sobre si demanarà o no el rescat al fons europeu, perquè el Banc Central Europeu (BCE) pugui engegar la compra de deute, posa nerviosos els mercats i també la Comissió Europea (CE). Ahir va ser el vicepresident de l'executiu comunitari Joaquín Almunia qui va advertir Espanya dels "riscos" que suposa no deixar clar d'una vegada per totes si sol·licitarà el rescat al fons europeu -pas indispensable perquè el BCE pugui iniciar la compra de deute en el mercat secundari-. Segons Almunia, la "incertesa" pot fer que tornin "les tensions" al mercat de deute, en calma relativa des que el president del supervisor bancari europeu, Mario Draghi, va anunciar el seu pla de compra de deute amb condicionalitat macroeconòmica.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Madrid no té pressa

La resposta del govern espanyol la va donar el mateix ministre d'Economia, Luis de Guindos, que va tornar a fer evident que a Madrid no hi ha pressa per sol·licitar el rescat. Especialment després que la prima de risc espanyola caigués en picat la setmana passada -fins a arribar a cotitzar per sota dels 400 punts dimecres- arran de l'anunci de Draghi. De Guindos va respondre a Almunia que el govern prendrà la decisió "quan ho consideri oportú" i que de moment ho estan estudiant "amb serietat i profunditat".

Però la indefinició del govern de Mariano Rajoy sobre el rescat ha tornat a fer remuntar el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany a deu anys fins als 430 punts. I també ha contribuït a sumar neguits entre els inversors l'anunci que va fer el Tresor espanyol divendres en què afirmava que aquesta setmana farà dues subhastes de fins a 9.000 milions: una avui, a 12 i 18 mesos, i una altra dijous, a 10 anys. Se sumaran a una tercera col·locació -aquest cop privada- de 3.000 milions que es farà divendres per finançar el Fons de Liquiditat Autonòmic.

L'1% del PIB, a un fons anticrisi

L'economista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), Olivier Blanchard, va proposar ahir la creació d'un fons europeu per rescatar els països amb problemes en què els estats membres aportin un 1% del seu producte interior brut (PIB) cada any. L'economista, que va fer una conferència a la seu de La Caixa a Barcelona, va deixar clar que parlava "com a acadèmic" i no com a alt funcionari de l'FMI, i va proposar un sistema de transferències que fes servir aquest fons per als rescats. Això serviria perquè Europa "fos més viable", va dir.

Blanchard també va defensar la necessitat que els estats extremin el control sobre el seu deute, i va donar per caducada la meta del 60% de deute sobre el PIB. "Segurament hauria de ser del 40% en el futur", va considerar. A més de proposar mesures anticrisi alternatives, l'alt funcionari de l'FMI va defensar que el BCE compri bons. "Correrà un risc amb la compra", però això "no té importància", va dir, perquè un banc central ha d'introduir diners en el sistema, i aquesta és una manera de fer-ho, encara que tingui pèrdues.

stats