Economia 22/01/2013

Brussel·les assumeix que Espanya no complirà amb límit de dèficit del 2012

La Comissió Europea reconeix els esforços de les autonomies però alerta que algunes no compliran amb l'1,5% que tenien marcat

Efe
2 min
El president de la CE, José Manuel Durao Barroso, aquest dilluns a Oslo / ACB

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) assumeix que Espanya no ha complert amb l'objectiu de reduir el dèficit públic per sota del 6,3% exigit per al 2012, en espera de dades oficials que confirmin el desviament, segons un informe que ha publicat aquest dimarts.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La consolidació fiscal ha avançat en el tercer trimestre, però l'objectiu de dèficit per al 2012 probablement no es complirà", diu l'executiu europeu en la seva segona avaluació del compliment per part d'Espanya de les condicions vinculades al programa d'ajuda financera aprovat al juliol del 2012.

El deteriorament de la situació econòmica espanyola ha dificultat la reducció del dèficit del 8,9% del producte interior brut (PIB) que es va assolir el 2011, tot i les reformes empreses.

Espanya havia de moderar el seu dèficit fins al 6,3% el 2012 i el 4,5% el 2013, per situar-lo per sota del 3% el 2014 i complir amb el límit exigit pel pacte d'estabilitat europeu.

No obstant això, el dèficit públic dels tres primers trimestres del 2012 es va elevar fins als 65.300 milions d'euros (8,3% del PIB trimestral acumulat) i va augmentar 10.000 milions més (un 1% del PIB) a causa de la computació de l'ajuda financera concedida a Espanya pels seus socis europeus per sanejar la banca, afirma l'executiu comunitari en l'informe.

Brussel·les valora l'esforç fet per les comunitats autònomes per contenir el seu desviament (12.000 milions en els primers tres trimestres del 2012), però ha advertit que diverses regions no compliran amb els límits marcats.

"L'objectiu de dèficit del 2012 per a les regions, de l'1,5% del PIB, encara pot ser assolit en el seu conjunt, però els riscos són considerables i en una sèrie de comunitats autònomes és molt probable que se superi", indica l'executiu europeu al document.

La CE també recalca que la Seguretat Social registrarà un dèficit de prop de l'1% del PIB, tot i la congelació de les pensions, fet que atribueix a la caiguda de les cotitzacions i a l'augment de les transferències.

També considera que les mesures introduïdes en la segona meitat de l'any, com l'augment de l'IVA, l'eliminació de la paga extra dels funcionaris i els impostos sobre els ingressos corporatius, no aconseguiran compensar el desviament, de manera que "el compliment de l'objectiu per a tot l'any del 6,3% (sense comptar les recapitalitzacions bancàries) serà molt difícil".

stats