LABORAL
Economia 05/02/2015

Brussel·les avançarà 1.000 milions contra l’atur juvenil

La CE reconeix que els governs no poden aportar els diners de la Garantia Juvenil

Laia Forès
2 min
El programa europeu de la Garantia Juvenil pretén aconseguir que tots els joves menors de 25 anys trobin feina o pràctiques quan acabin els estudis.

Brussel·lesMés de cinc milions de joves europeus estan a l’atur. La xifra representa el 23,7% a l’eurozona, però la problemàtica supera el 50% en el cas d’Espanya. És una de les conseqüències de la crisi: joves que acaben d’estudiar i no troben feina. Entre les mesures que la Unió Europea ha posat en marxa per intentar revertir la situació hi ha el programa batejat com a Garantia Juvenil, dotat amb gairebé 3.200 milions d’euros entre el 2014 i el 2015.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El programa va començar a funcionar l’any passat però ara Brussel·les admet les dificultats dels governs europeus -molts dels quals embarcats en la lluita contra el dèficit- per posar en marxa les iniciatives. El problema és que els estats han d’avançar pràcticament la totalitat dels diners i, posteriorment, la Unió Europea els reemborsa.

Per superar aquesta situació, la comissària d’Ocupació, Marianne Thyssen, va anunciar ahir la proposta d’accelerar el lliurament de 1.000 milions del pressupost per finançar fins a un 30% del programa i animar els governs a posar-lo en marxa. D’aquesta manera, els estats només hauran d’avançar un 70% dels diners. “Els nostres joves necessiten una feina. I la necessiten ara”, va proclamar Thyssen.

La Garantia Juvenil vol evitar el fenomen dels ni-ni, els joves que ni estudien ni treballen. De fet, la UE es compromet a través del programa a garantir que els joves menors de 25 anys trobin una feina o unes pràctiques com a màxim quatre mesos després d’haver acabat els estudis, ja siguin bàsics o universitaris. Per fer-ho, els estats membres poden utilitzar els diners, per exemple, per finançar programes d’orientació o de formació laboral. Espanya n’és el principal beneficiari.

Catalunya, pionera

Tot i els obstacles que han frenat molts governs a impulsar el projecte, Catalunya ha sigut una de les pioneres. Segons va assegurar ahir al Parlament el conseller d’Ocupació, Felip Puig, “Catalunya és l’única autonomia que ja ha posat en marxa la Garantia Juvenil”. Fonts comunitàries admetien que la majoria d’estats membres encara no han impulsat cap iniciativa.

Segons la Generalitat, a Catalunya ja hi ha 4.400 joves inscrits després de la campanya de difusió que s’ha fet. El secretari d’Ocupació, Joan Aregio, valora positivament que la UE destini recursos contra l’atur juvenil. “Compartim l’objectiu de lluitar contra aquesta plaga, i amb els diners que vénen de Madrid no n’hi havia prou”, explica a l’ARA. Per Aregio, aquests programes són “una bona eina”, però adverteix que “són les empreses i la recuperació de l’economia la que permetrà que els joves tinguin feina”.

La proposta de la Comissió Europea d’avançar els 1.000 milions encara ha de ser aprovada pel Parlament i pel Consell, però probablement no trobarà cap obstacle.

stats