Economia 29/05/2013

Brussel·les confirma l'objectiu de dèficit d'Espanya del 6,5%, però li exigeix que retalli en sanitat

La Comissió Europea ratifica la xifra avançada per l'ARA i evidencia que el govern espanyol va ocultar l'objectiu real. L'executiu comunitari demana reformes sanitàries, impositives i de la reforma laboral

Dani Sánchez Ugart
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha confirmat aquest dimecres que l'objectiu de dèficit d'Espanya per a aquest any és del 6,5%, tal com va avançar l'ARA el passat 16 de maig.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Finalment, tal com s'esperava, Brussel·les no ha obert cap expedient a Espanya pels seus desequilibris "excessius", però l'executiu comunitari ha enviat un missatge al govern de Mariano Rajoy: cal més esforç en les reformes.

Tot i lloar-ne la direcció, la CE ha recomanat a Espanya que prengui mesures per assegurar el seu equilibri macroeconòmic, com ara fer reformes per "augmentar la relació cost-eficiència del sector sanitari", amb mesures com la "reducció de la despesa farmacèutica", és a dir, una crida a fer retallades sanitàries i implantar el copagament farmacèutic. Tot i això, la CE insta l'executiu de Rajoy a "mantenir l'accessibilitat a la sanitat de grups vulnerables".

L'executiu comunitari ha recomanat també una "revisió del sistema tributari", tot deixant menys productes amb IVA superreduït, entre altres impostos especials, i "finalitzar la reforma del mercat laboral", entre altres aspectes, com un aprofundiment en la reforma laboral.

Nou calendari del dèficit

Aquests ajustos són la contrapartida que exigeix Brussel·les a canvi de donar més temps a Espanya per complir amb els objectius de dèficit. L'Estat tindrà dos anys més –fins al 2016– per retallar el dèficit per sota del 3%. En concret, Brussel·les estableix un objectiu del 5,8% per al 2014, del 4,2% per al 2015 i del 2,8% per al 2016.

El vicepresident econòmic de la CE, Olli Rehn, i el president de l'executiu comunitari, Jose Manuel Durao Barroso, presenten en roda de premsa les conclusions de la revisió que la CE fa en el marc de la programa de dèficit excessiu. Rehn ha admès que "Espanya ha fet una onada de reformes però continua sent motiu de preocupació", per això cal que posi en marxa, amb un "calendari" clar, les reformes.

stats