Economia 05/07/2012

Brussel·les defensa el model comercial que imposarà Rajoy

Laia Forès
2 min

BRUSSEL·LESNo hi ha cap normativa comunitària específica que reguli els horaris comercials dels estats membres, però el dret europeu defensa com a principi que no hi hagi restriccions, o que les que hi hagi siguin mínimes, tal com planteja el govern espanyol amb el nou model comercial que vol imposar arreu de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons fonts comunitàries consultades per l'ARA, només es poden imposar condicions a la llibertat d'horaris comercials si "estan justificades per una raó imperiosa d'interès general, no són discriminatòries i són proporcionades a l'objectiu que es persegueix".

És a dir que Brussel·les deixa en mans dels governs de cada estat fixar la llei en relació als horaris d'obertura de les botigues i centres comercials, però les restriccions imposades han d'estar justificades. Es considera, per tant, que la llei catalana que prohibeix obrir als comerços la majoria de diumenges i festius respecta la normativa comunitària perquè està justificada.

Tot i la legalitat de la norma catalana, la nova llei que ha impulsat el govern espanyol s'encamina precisament cap a aquest ideal de llibertat total que defensa Europa perquè és menys restrictiva que la normativa catalana. Molts països europeus, com el Regne Unit, atorguen als comerços un alt grau de llibertat d'horaris comercials.

El mateix passa amb la llibertat d'establiment de grans superfícies comercials. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea va declarar il·legal l'any passat la llei aprovada el 2005 per la Generalitat que restringia l'obertura de nous centres comercials fora de les zones urbanes.

El tribunal europeu va considerar que la norma suposava "una restricció de la llibertat d'establiment" perquè no estava justificada per motius d'interès general, com ara la protecció del medi ambient o la protecció dels consumidors. Quan es va fer pública la sentència, la Generalitat ja havia fet marxa enrere i havia adaptat la norma als criteris comunitaris. Europa vol millorar el funcionament del mercat interior i de serveis intentant que els governs no imposin restriccions.

stats