Economia 31/05/2016

Brussel·les marcarà els límits de l'economia col·laborativa

La Comissió Europea presentarà dijous la seva proposta per regular l'activitat del sector liderat per plataformes com Uber i Airbnb

Júlia Manresa
2 min
Economia col·laborativa

BarcelonaLes autoritats europees fa temps que treballen per definir un marc regulatori clar per a l'economia col·laborativa. Després que plataformes com Uber i Airbnb hagin fet aflorar la necessitat d'adaptar la llei a la seva activitat, la Comissió Europea presentarà aquest dijous la seva proposta per regular una activitat que abasta sectors tan amplis com el turístic, de transports i serveis. Segons un esborrany d'aquesta proposta de la Comissió Europea citat pel 'Financial Times', Brussel·les demana obertament que les administracions públiques no limitin l'activitat de l'economia col·laborativa.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Ja hi ha països que han pres la iniciativa de començar a reformar certes normatives per acostar-se a un fenòmen en auge. Sense anar més enllà, Catalunya té en marxa una comissió interdepartamental que té l'objectiu de revisar de manera sectorial les normatives per poder incloure activitats com Airbnb i Uber dins la legalitat.

L'economia col·laborativa en mans de 13 experts

Segons el 'Financial Times', la proposta de la Comissió passa per evitar restringir aquesta activitat i permetre l'entrada de nous actors a sectors tradicionals. A més, en un dels conflictes clau, la relació entre treballador i empresa que s'estableix entre els conductors d'Uber i la plataforma, Brussel·les suggereix que les companyies que no permetin als operadors establir les seves pròpies tarifes poden considerar la relació entre els seus operadors com una relació de laboralitat, cosa que plataformes com Uber o Cabify eviten de totes totes.

En aquest sentit, Brussel·les critica obertament, segons el 'Financial Times', mesures com les que ha pres Berlín per limitar el lloguer d'apartaments turístics a través d'Airbnb. L'acostament de Brussel·les seria, doncs, similar al que han mostrat entitats com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que a principis d'aquest any ja va emetre un informe en què demanava adequar les lleis a l'activitat d'aquestes plataformes. Però la mateixa institució a nivell català, l'ACCO, també ha fet públic recentment el seu document de propostes concretes per regular les transaccions econòmiques entre particulars. Algunes de les seves propostes passen per flexibilitzar la figura de l'autònom que tributi segons la seva facturació o establir un mercat de drets que passaria per la definició del nombre de dies a què donen dret per llogar habitatges al llarg de l'any i la possibilitat que els propietaris dels pisos turístics tinguin assignats un drets concrets de lloguer que puguin "comercialitzar-se".

stats