ENERGIA
Economia 07/09/2012

Brussel·les investiga la importació de panells solars de la Xina

Keith Bradsher
3 min
Una xinesa treballa en un panell solar. Brussel·les sospita que el gegant asiàtic ven aquest producte per sota del preu de cost.

THE NEW YORK TIMES / CHENGDU.La Unió Europea va iniciar ahir la investigació més important a escala mundial per pràctiques de dúmping (la venda de productes per sota del seu preu de cost el temps necessari per enfonsar la resta de competidors i quedar com a únic productor). La Comissió Europea sospita que les empreses xineses han estat exportant panells solars per un preu inferior del que costava fabricar-les.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El cas afectaria importacions xineses per valor de 20.900 milions d'euros només l'any passat, un 6,5% del volum total de comerç de la Xina amb Europa.

Després d'exercir una gran pressió diplomàtica per intentar que la Comissió Europea no obrís el cas i després d'haver llançat alguna amenaça encoberta, ahir la resposta xinesa va ser moderada.

Shen Danyang, el portaveu del ministre de Comerç, va assegurar en un comunicat que la Xina "lamenta profundament" la decisió i va afegir que no només perjudicarà les empreses xineses i europees, sinó també el desenvolupament global de les energies netes.

Cas sense precedents

L'objectiu de la investigació europea és inusualment ampli, ja que inclou no només els panells solars acabats, sinó que també investiga molts dels seus components claus, com les làmines solars i les cèl·lules fotovoltaiques. Si Brussel·les, seguint les normes de l'Organització Mundial del Comerç per a aquests casos, aconsegueix aplicar aranzels superiors en tots aquests productes, la magnitud del cas faria molt difícil que les empreses xineses poguessin esquivar-los exportant els components i muntant els panells un cop a Europa.

El cas s'obre després de nombroses fallides i tancaments d'empreses fabricants de panells solars a Europa i als Estats Units i amplia considerablement una batalla comercial que fa temps que lliuren els Estats Units i la Xina i que s'ha convertit en un dels principals punts de distanciament entre els dos governs. El departament de Comerç dels Estats Units té oberta la seva pròpia investigació i ja va imposar al maig aranzels antidúmping com a mínim al 31% de les importacions de panells solars xinesos, que se sumaven a una anterior pujada d'aranzels establerta al mes de març per castigar els subsidis que les empreses xineses rebrien del govern per fer-les més competitives.

El govern xinès va respondre acusant els productors americans de polisilici, el principal material necessari en la fabricació de panells solars, d'aplicar pràctiques comercials il·legals i ha amenaçat d'incrementar els aranzels a aquests productes.

Alan Wolff, un alt funcionari dels Estats Units durant les presidències de Johnson, Nixon, Ford i Carter -i a més un dels més prestigiosos advocats de comerç internacional des d'aleshores-, assegura que el cas d'antidúmping obert per la Unió Europea contra els productors de panells solars de la Xina és el cas més important d'aquesta mena de la història, fins i tot tenint en compte l'ajust de la inflació.

Wolff reconeix que hi ha dos casos més que podrien considerar-se de més volum, depenent de com es calculi el comerç involucrat i com s'ajusti la inflació. El primer va ser un cas de llarg recorregut a l'Organització Mundial del Comerç que involucrava avions dels gegants aeronàutics Boeing i Airbus. El segon va ser un cas dels Estats Units contra la importació de cotxes japonesos l'any 1980. En tots dos casos, però, es tractaven més temes que el dúmping. Segons Wolff, en aquest àmbit el cas europeu supera tots els precedents.

Diferències amb els EUA

El cas obert ahir per la Comissió Europea es diferencia del cas nord-americà en diversos aspectes. En primer lloc, el cas europeu se centra només en pràctiques de dúmping i no inclou casos de subvencions estatals als fabricants, com sí que fa el cas obert des de Washington. Tot i això, com que inclou els panells acabats i tots els seus components de manera separada, el cas europeu és molt més gran per abast i volum de comerç que el nord-americà, que només inclou panells en què les cèl·lules fotovoltaiques han estat fabricades a la Xina.

stats