Economia 03/06/2012

Brussel·les creu que l'"autoritat fiscal" que demana Rajoy ja és entre les propostes de la Comissió

Una portaveu comunitària assegura que els demandes del president espanyol es contemplen en les propostes de governança econòmica que han de discutir els governs

Efe
3 min

Brussel·lesL'"autoritat fiscal" europea defensada ahir pel president espanyol, Mariano Rajoy, seria alguna cosa molt similar al resultat de posar en marxa les últimes propostes en aquest àmbit plantejades per la Comissió Europea (CE) i que actualment discuteixen els estats membres i l'Eurocambra .

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així ho ha assegurat aquest diumenge a Efe una portaveu de l'executiu comunitari, un dia després que Rajoy subratllés la necessitat de crear una autoritat fiscal a escala comunitària que s'encarregaria de la gestió del deute europeu i que harmonitzaria les polítiques fiscals dels estats membres.

"Si el 'two-pack' –nom que Brussel·les va donar a la seva última proposta de governança econòmica– presentat fa mesos per la Comissió és finalment acordat pel Parlament i el Consell, tindrem una cosa molt semblant a això pel que fa a supervisió fiscal", ha explicat la portaveu Emer Traynor.

La CE va proposar al novembre passat completar la governança econòmica de la zona de l'euro amb una nova legislació que li donaria un control molt important de les polítiques fiscals.

Segons el pla, entre altres coses, els països de l'euro haurien de lliurar cada mes d'octubre un projecte pressupostari a la Comissió, que s'encarregaria de determinar si s'ajusta als objectius i podria demanar canvis en aquest.

Arribat el cas, Brussel·les tindria fins i tot capacitat per demanar al Consell Europeu que recomanés a un Estat membre demanar assistència si la seva situació financera té "importants efectes adversos" per l'estabilitat de la zona de l'euro.

Aplicat a la realitat d'avui dia, la nova legislació donaria capacitat a la CE per demanar, si així ho considera oportú, que per exemple el govern espanyol sol·licités un rescat, cosa que no pot fer amb les normes en vigor.

Segons publica avui el setmanari germànic 'Der Spiegel', Alemanya vol que Espanya recorri al fons de rescat europeu i així ho hauria fet saber el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, el titular espanyol d'Economia, Luis de Guindos.

En aquesta situació de pressió sobre Espanya per la seva situació financera, les dificultats per finançar-se i els dubtes sobre la banca, Rajoy va defensar ahir la necessitat d'una autoritat que orienti "la política fiscal a la zona euro" i serveixi "per a la confiança en l'euro".

Rajoy no va precisar quina fórmula desitja Espanya ni si aquesta autoritat podria ser la mateixa Comissió amb poders reforçats, tal com preveu el' two-pack'.

La CE espera que les noves normes proposades al novembre puguin estar aprovades aquest mateix estiu, amb el vistiplau del Parlament Europeu i els governs.

La "autoritat fiscal" plantejada ahir per Rajoy hauria d'ocupar també, segons el president espanyol, de gestionar la deute europeu.

En aquest àmbit, l'Executiu comunitari ha proposat treballar en fórmules de mutualització del deute que permetin als països amb més dificultats finançar-se en els mercats amb major facilitat.

"Quant a la gestió del deute, l'establiment d'un full de ruta, com va proposar el vicepresident [Olli] Rehn, que portaria a algun tipus de bons d'estabilitat és el millor camí per avançar cap a aquest objectiu", ha assegurat avui la portaveu de la CE.

L'apressant situació que viu la zona de l'euro i, en especial, els temors sobre Espanya han impulsat en les últimes setmanes el debat sobre el futur de la moneda única i dels seus mecanismes.

En la seva última reunió informal, els líders dels vint van encarregar als presidents de la Comissió Europea, del Consell de la UE, del Banc Central Europeu i de l'Eurogrup preparar les bases per a una "nova etapa" de major integració de les economies de l'euro.

Aquestes primeres idees seran presentades pels quatre presidents en la cimera europea dels propers 28 i 29 de juny.

stats