Publicitat
Publicitat

Economia

Brussel·les rebaixarà les previsions de creixement per a Espanya

La Comissió Europea donarà les dades del 27 socis, no només de les set economies més fortes, com era habitual. El pronòstic comunitari ratificarà la tendència que van assenyalar el Banc d'Espanya i el Fons Monteari Internacional

La Comissió Europea presenta aquest dijous les previsions econòmiques del 2012, que el govern espanyol espera per elaborar el pressupost d'enguany i determinar si pot complir la reducció del dèficit exigida per Brussel·les (del 8% al 4,4 % del PIB) o necessita que es flexibilitzi l'objectiu. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ja ha assumit que els pronòstics comunitaris seran més pessimistes que els últims, del novembre, que encara auguraven un creixement del 0,7% per al 2011 i el 2012.

L'executiu comunitari ha decidit que, a causa de la delicada conjuntura econòmica, es facilitaran les dades d'evolució del PIB i la inflació dels 27 estats membres, en lloc de detallar només les de les set grans economies comunitàries, com es feia fins ara amb les previsions provisionals.

E l deteriorament de l'economia espanyola es va observar ja en el quart trimestre del 2011, quan el PIB es va contreure un 0,3%  dues dècimes més del que havia previst Brussel·les en els seus càlculs i els pronòstics de l'FMI i el Banc d'Espanya per al 2012 ja han avançat una caiguda del 1,7% i del 1,5% del PIB, respectivament.

El govern de Mariano Rajoy, a qui l'oposició acusa de retardar l'elaboració dels pressupostos per evitar un cost a les eleccions andaluses, ha reiterat que la seva intenció era esperar les previsions d'avui de Brussel·les abans de fixar el sostre de despesa i donar forma als comptes nacionals. Quan s'hagin fet públiques les dades, començarà, segons De Guindos, una "reconsideració generalitzada" dels objectius de dèficit a tota la UE, i no només a Espanya.

El ministre espanyol no ha volgut precisar una nova xifra de dèficit, però ha recordat que l'objectiu previst inicialment per la comissió es va fixar a partir d'una previsió de creixement del 2,3%. Fonts comunitàries han indicat, però, que caldrà analitzar els càlculs que ha fet Espanya per arribar a la xifra del 8% davant el 6% inicialment previst per al 2011 per veure si s'han inclòs elements conjunturals o estructurals.

Brussel·les ha de confirmar també si l'economia de la zona euro entrarà o no en recessió el 2012, després que en un primer càlcul situés en negatiu (0,1%) el PIB de l'últim trimestre i deixés a zero el del primer trimestre del 2012. A la reunió de ministres d'economia de dimarts, el comissari europeu d'Afers Econòmics, Olli Rehn, va dir que Europa es troba en una recessió suau, que pot ser curta si s'apliquen amb determinació les polítiques adequades. També ha augurat en diverses ocasions que la primera meitat de l'any serà dura, però que en el segon semestre l'economia europea començarà la recuperació.

Més continguts de