Economia 13/06/2012

Brussel·les reclama un debat de sobirania fiscal si es vol mutualitzar el deute

La proposta d'un fons de redepció fiscal és un "equilibri" entre mutualització i disciplina fiscal, segons Amadeu Altafaj, portaveu Econòmic de la CE

Efe
2 min

Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) ha recalcat avui que qualsevol mutualització del deute, ja sigui parcial o plena o a través d'un fons europeu d'amortització de deute, com ha aprovat avui el Parlament Europeu, requereix un "debat fonamental sobre la sobirania fiscal" en el context de la unió monetària.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En opinió de l'Executiu comunitari, la proposta per a la creació d'un fons d'amortització comú per al deute europeu que superi el 60% del PIB (2,3 bilions d'euros) per pagar durant 25 anys i a un tipus d'interès més baix, inclou un "equilibri entre la mutualització parcial de deute i regles fiscals molt estrictes durant un llarg període d'anys", va assenyalar el portaveu comunitari d'Afers Econòmics i Monetaris, Amadeu Altafaj.

De fet, perquè tots els participants acceptin compartir els riscos es requereix un equilibri entre els diferents interessos, va recalcar en la roda de premsa diària, i això "requeriria també un debat fonamental sobre la sobirania fiscal".

"Aquest debat ha de tenir lloc" i és per això que el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, i el vicepresident econòmic i comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, han pressionat en favor d'un full de ruta, amb la finalitat de tenir "claredat sobre els passos a donar per a qualsevol tipus d'esquema de mutualització de deutes i els riscos que això comporta", va apuntar el portaveu.

Això implica naturalment un "debat transparent sobre el que significa compartir sobirania en el context de la unió monetària", assumpte que haurà de discutir al més alt nivell com a part del projecte de la integració europea.

El "llibre verd" presentat per Barroso i Rehn sobre els eurobons, que inclou tres propostes per mutualitzar el deute, ha de ser la base del debat, va sostenir Altafaj.

El fons d'amortització de deute forma part de dues propostes comunitàries per a una major supervisió pressupostària dels països de l'euro i dels Estats membres amb greus problemes o sota un programa de rescat.

El portaveu va prendre nota de l'aprovació de l'anomenat 'two pack' o "paquet de dos", i va demanar al Consell Europeu i al Parlament avançar ràpidament en les negociacions a tres (també la Comissió Europea participa en les mateixes) per poder donar com més aviat el vistiplau a les legislacions.

"És part de la nostra estratègia conjunta per restaurar unes finances públiques sostenibles, que és un requisit indispensable per al creixement durador i la creació de llocs de treball" i és una continuació del nou paquet de sis mesures per a la governança econòmica que va entrar en vigor l'any passat, va sostenir.

Perquè no es creïn obstacles legals, les dues propostes s'haurien d'aprovar abans que entri en vigor el pacte fiscal de la UE.

stats