Brussel·les dona un ultimàtum a Espanya perquè apliqui la nova directiva de pagaments digitals

La Comissió exigeix que l'adopti en un màxim de dos mesos després que el Banc d'Espanya la congelés

La Comissió Europea no veu amb bons ulls que el Banc d'Espanya decidís congelar l'aplicació de la nova directiva de pagaments digitals comunitària. Brussel·les ha donat un ultimàtum aquest dijous a l'Estat perquè obligui els bancs i comerços a complir amb aquesta norma, que pretén incrementar la seguretat quan comprem per internet i obrir el sector financer a nous actors com les grans empreses tecnològiques.

Si els usuaris donen el seu consentiment, els bancs hauran de donar les seves dades financeres a altres plataformes perquè també els ofereixin serveis. Aquest sector fa temps que existeix i s'ha batejat com a 'fintech', però fins ara no tenia un marc normatiu que recollís la seva activitat.

Així doncs, aquesta setmana la Comissió Europea ha recordat que el març del 2018 ja va notificar de manera formal al govern espanyol que hauria d'adaptar-se a aquesta nova regulació. No obstant, des de la UE lamenten que Espanya encara no ha transposat la directiva a la seva pròpia normativa.

"Com a resultat, la Comissió ha emès un dictamen per a Espanya, demanant que ajusti la seva legislació en línia amb la de la UE", han apuntat des de Brussel·les en un comunicat. En cas que Espanya no reaccioni en els pròxims dos mesos, l'executiu comunitari amenaça amb portar el cas al Tribunal de Justícia de la UE. La notificació enviada aquest dijous és l'últim pas abans de judicialitzar l'incompliment d'una normativa europea.

A més, les crítiques sobre l'aplicació de la nova directiva de pagaments digitals se sumen als incompliments d'Espanya sobre els nous requisits sobre la distribució d'assegurances. Segons la normativa europea, abans que els clients signin una pòlissa han de rebre molta més informació de la que estan obligades a oferir actualment les assegurances segons la llei espanyola. També és la segona vegada que Brussel·les avisa l'Estat sobre la necessitat d'adoptar noves mesures per protegir els consumidors d'acord amb els estàndards europeus.

Pagaments segurs i més tecnologia

Tot i que ha passat força desapercebuda, la nova directiva de pagaments digitals pot tenir un impacte important en el món de les finances. A llarg termini implicarà que el món dels diners sigui cop un negoci menys exclusiu de la banca i s'obri més a altres empreses com ara plataformes tecnològiques. D'altra banda, la mesura també ha obligat les entitats financeres a posar el dia els seus sistemes de seguretat per blindar-se contra el frau en els pagaments per internet.