QUALIFICACIÓ DE DEUTE
Economia 11/03/2011

Catalunya no és la culpable de la rebaixa de la nota del deute espanyol, segons experts en finançament reunits a Londres

Asseguren que la Generalitat no pot ser només una "agència de despesa", sense un control total dels seus diners

Acn
2 min

LondresLa rebaixa de la qualificació del deute espanyol de Moody's no s'hauria de vincular a la despesa de comunitats com Catalunya. Aquesta és l'opinió d'un grup d'experts en autonomia fiscal que han participat aquest dijous en unes conferències a les jornades Autogovern en un Món Globalitzat, organitzades pel prestigiós think tank Chatham House. El moderador del debat, l'expert en autogovern de la University College of London Alan Trench, ha assegurat en declaracions a l'ACN que la solució és promoure una "gran descentralització fiscal" perquè Catalunya pugui tenir un deute separat del de l'Estat central i la capacitat de recaptar d'acord amb tots els serveis que ha d'oferir als ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"Espanya ha creat un sistema en el qual, tot i que molts impostos estan parcialment descentralitzats i les recaptacions financen les comunitats autònomes, la majoria del control continua en mans de l'Estat central", ha assegurat Trench. Segons aquest acadèmic, algunes comunitats s'han convertit en "agències de despesa" més que en governs "responsables no només de proveir serveis, sinó també d'aconseguir els diners per pagar-los".

Segons Trench, el fet que comunitats com Catalunya no tinguin un control total sobre el seu finançament però hagin d'assumir una "important despesa en serveis públics", com sanitat o educació, provoca "riscos". "La resposta és una solució similar a la del Canadà, on hi ha una gran descentralització fiscal i el poder per emetre bons al mercat pel seu propi dret", ha destacat Trench. Per aquest acadèmic, caldria que l'Estat "estigués disposat a cedir la recaptació i el poder sobre els impostos perquè es puguin establir d'acord amb les responsabilitats funcionals" de Catalunya.

El professor de la universitat belga de Leuven, Joep Konings, ha remarcat durant les jornades que la rebaixa del deute espanyol per part de Moody's està "relacionada amb l'especulació dels mercats" i no es pot culpar les autonomies per la crisi. "És un dominó. Primer va ser Grècia, després Irlanda i Portugal estarà en la mateixa situació aviat", ha assegurat Konings. "El proper a la llista és Espanya", ha afegit. "No penso que tingui res a veure amb la centralització o la descentralització", ha indicat aquest acadèmic expert en economies regionals.

Pel president del think tank Reform Scotland, Ben Thompson, no es pot culpar Catalunya o les altres comunitats per unes decisions que, en la majoria dels casos, segueixen encara en mans estatals. "Hi ha una sèrie de responsabilitats que els petits països han de prendre, i que penso que porten cap a una millor eficiència", ha assegurat Thompson, que creu que Catalunya hauria de tenir més control sobre les seves finances. "Si haguéssim tingut més responsabilitat a nivell local, al Regne Unit no hauríem acabat gastant un 30% més del que recaptem a nivell del govern central", ha lamentat. Per Alan Trench, el problema d'Espanya no és que el procés de descentralització hagi anat massa lluny, sinó el contrari. Segons Trench, els problemes actuals amb el finançament i amb el deute de l'Estat espanyol i les autonomies reflecteixen unes "reformes constitucionals que han anat molt lluny, però potser no prou lluny".

stats