El CCN sosté que la independència serviria d'incentiu a Espanya per a un canvi de model

En un informe expliquen que amb la independència hi guanyarien tots

El Cercle Català de Negocis (CCN) ha presentat un informe en què sosté que la independència de Catalunya serviria d'incentiu a Espanya per fer un canvi de model productiu. D'aquesta manera, afirmen que tant Catalunya com Espanya hi sortirien guanyant.

L'informe de 144 pàgines 'Per un millor futur dels estats independents d'Espanya i Catalunya en sintonia amb la UE' sosté que la independència faria que Espanya es plantegés una transformació en una economia industrialitzada amb salaris baixos i poc valor afegit. El president de l'entitat, Albert Pont, ha explicat que Espanya podria aprofitar les seves connexions amb l'Amèrica Llatina i els països àrabs per exportar els seus productes i estalviar 30.000 milions d'euros en duplicitats de les administracions públiques. D'aquesta manera, podria "passar d'una economia de subsidi a una d'industrial".

També ha afegit que si Espanya canviés el model productiu amb el suport de la UE tindria un creixement sostingut de 2,06 punts del PIB durant quatre anys, i seria capaç de generar 968.000 llocs de treball.

Segons Pont, Espanya i Catalunya tenen models econòmics diferents que no poden desenvolupar-se plenament perquè estan dins d'un mateix estat, i que, amb la independència, es complementarien i se'n beneficiarien totes dues parts. També ha assegurat que mentre Catalunya va sustentar el seu creixement entre el 1997 i el 2007 en la innovació i el desenvolupament, a Espanya la productivitat va contribuir negativament en 0,7% al creixement, amb un pes més gran dels factors treball i capital, i per això la "taxa d'ocupació és més sensible al creixement".

Quan se li ha preguntat si seria possible combinar tots dos models productius, el de Catalunya i el d'Espanya, sense la independència, el president del CCN ha respost que "el corredor mediterrani i que no hi hagi lliure competència entre territoris demostra que Espanya no vol canviar". No obstant això, Pont ha afegit que des del CCN es vol que a Espanya li vagi "bé" perquè considera que és positiu que els països tinguin estats veïns econòmicament forts per poder comercialitzar i competir.

Ha explicat que si Espanya canviés el model productiu amb el suport de la UE tindria un creixement sostingut de 2,06 punts del PIB durant quatre anys, i seria capaç de generar 968.000 llocs de treball.

Per acabar, Pont ha dit que Espanya ha de canviar "independentment del que passi amb Catalunya perquè el món està canviant", i ha assegurat que ha de millorar la seva burocràcia i la seguretat jurídica dels negocis.